Parima lahenduse pakkunud arhitektuuribüroost Peeter Pere Arhitektid saab kogu presidendi kantselei kinnistu ja selle hoonete peaprojekteerija. Arhitektuurivõistluse võitjat premeeriti 12 000 euroga.

Žürii esimehe ja presidendi kantselei protokolliosakonna juhataja Riina Aasma sõnul oli arhitektidele antud ülesanne üsna keeruline. "See projekteeritav pääslahoone peab siia ansamblisse sulanduma ja samal ajal seda täiustama," tõdes Aasma. Ehitus ei tohi rikkuda õhulise barokkstiilis arhitektuuriansambli tervikut.

"Külastajate ja töötajate sissepääs kantseleisse ei vasta enam ammu meie ruumivajadusele ja muutunud turvanõuetele, samuti vajab roosiaed riigipea esindusürituste jaoks uut hingamist läbimõeldud valguslahenduse ja istumis- ning puhkealadega,“ ütles Aasma ning lisas, et rekonstrueerimistöödega alustada oli viimane aeg.

Võitja aitas välja selgitada neljaliikmeline žürii, kelle hulka kuulusid Eesti arhitektide liidu, Eesti sisearhitektide liidu ja presidendi kantselei esindajad Riina Aasma, Siiri Vallner, Andres Põime ja Priit Põldme.

Konkursi võitjaid inspireeris enim just kogu sealne barokkstiilis kompleks ise. "See oli protsess, milles keskendusime, kuidas võimalikult delikaatselt seda uut hoonet ja neid paviljone lahendada. Samas peaks see uus pääslahoone olema ikkagi piisavalt esinduslik, et ta ei saa ka liiga madalat profiili hoida," arutlesid idee kavandi kaasarhitektid Eva Kedelauk ja Kirke Päss ideede teostamise protsessi.

Peapreemia pälvinud töö autorite hulka kuulusid veel Peeter Pere, Madli Kaljuste ja Lidia Zarudnaja.

Plaani järgi valmib ehitusprojekt 2023. aasta alguseks.