Washington oli hoiatanud, et Discovery omanduses oleva uudistekanali TVN24 litsentsi uuendamata jätmine seab ohtu tulevased investeeringud Poolasse. Opositsioonipoliitikute sõnul on aga eelnõu rünnak meediavabaduse vastu, vahendab Reuters.

USA välisminister Antony Blinken ütles, et Washington on „sügavalt mures” eelnõu vastuvõtmise pärast seimis. Blinkeni sõnul on see suunatud kõige vaadatavama sõltumatu uudistekanali ja ühe suurema USA investeeringu vastu Poolas.

„Suured USA äriinvesteeringud Poolas seovad meie jõukuse kokku ja parandavad meie ühist julgeolekut,” ütles Blinken. „See seaduseelnõu ähvardab meediavabadust ja võib õõnestada Poola tugevat investeerimiskliimat.”

Meediaseaduse eelnõu karmistab keeldu, mille järgi ei tohi väljaspoolt Euroopa Majanduspiirkonda tulevad ettevõtted kontrollida Poola ringhäälingukanaleid. See kiideti heaks häältega 228 poolt, 216 vastu ja 10 erapooletut. Edasi liigub eelnõu parlamendi ülemkotta senatisse.

Poola valitsuse esindaja Piotr Müller ütles, et Poola kehtestab teiste Euroopa Liidu riikidega sarnased reeglid ning lisas: „Meil on õigus reguleerida kapitaliküsimusi viisil, mida Poola parlament asjakohaseks peab.”

TVN24 emafirma TVN-i omanik on USA-s baseeruv meediagrupp Discovery Inc Hollandis registreeritud firma kaudu, et minna mööda keelust, mille järgi ei tohi mitte-Euroopa ettevõtted omada rohkem kui 49% Poola meediaettevõtetest.

Seimis heaks kiidetud eelnõu keelaks sellise skeemi. Samuti tegeletakse sellega veidi enne TVN24 litsentsi aegumist 26. septembril.

Suurima opositsioonierakonna Kodanike Platvormi esindaja parlamendis Grzegorz Schetyna nimetas eelnõu rünnakuks vabaduse ja valitsusest sõltumatu meedia vastu.

Discovery nimetas seda rünnakuks peamiste demokraatlike põhimõtete – sõnavabaduse ja meedia sõltumatuse – vastu ning TVN-i ja Discovery suhtes otseselt diskrimineerivaks.

Blinken kutsus Poolat lisaks sellele mitte edasi liikuma seaduseelnõuga, mis raskendab juutidel Natsi-Saksamaa hõivatud ja Poola kommunistlike valitsejate poolt enda kätte jäetud vara tagasi saamist.

See eelnõu on läbinud nii seimi kui ka senati ja vajab veel ainult president Andrzej Duda allkirja.

Blinken ütles, et Poola on tähtis liitlane NATO-s, alliansis, mis „põhineb vastastikusel kindlaks jäämisel demokraatlikele väärtustele ja jõukusele" ning lisas: „Need seaduseelnõud on vastuolus põhimõtete ja väärtustega, mille eest moodsad, demokraatlikud riigid seisavad. Me õhutame Poola valitsust demonstreerima oma kindlaks jäämist neile jagatud põhimõtetele mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes.”