Kopter vajus praktiliselt kohe vee alla. Kuuel reisijal ja kahel meeskonnaliikmel õnnestus kopterist välja pääseda ja pinnale ujuda, teatas kohalik looduskaitseallikas Interfaxile.

Esialgsetel andmetel hukkus kopteri Mi-8 komandör, ellu jäid aga teine piloot ja pardamehaanik. Ellujäänud viidi Petropavlovsk-Kamtšatskisse.

Interfaxi allikas transpordijärelevalveteenistuses ütles, et esialgsetel andmetel tekkis Mi-8-l tehniline rike ja piloodid otsustasid maanduda, aga piirkonnas oli udu ja pea nullnähtavus, mille tõttu võis meeskond teha vea, mis viis katastroofini.

Teine allikas ütles Interfaxile, et kopter oli välja lastud 1984. aastal. Lennufirma teatas, et kopterile tehti mullu kapitaalremont ja selle tehniline seisund vaadati üle enne iga lendu.

Ellujäänuid aitasid Kronotski looduskaitseala töötajad. Selle pressiteenistusest öeldi, et ellujäänud ujusid ise 89 meetri sügavuselt pinnale.

Veetemperatuur järves on praegu maksimaalselt 56 kraadi ja pikalt seal ellu ei jää.

Päästetute sõnul hakkas kopter nina ees allapoole langema ja kokkupuutel veega avanesid tagumised luugid.

„Neljapäeval kell 9.25 kohaliku aja järgi (00.25 Moskva aja järgi) oli järvel udu, nähtavus ei ületanud sadat meetrit. Me kuulsime helikopteri müra, aga ei näinud seda. Hääle järgi lendas see järve kohal ja hakkas pöörama kordoni poole. Siis kostis kõva pauk – helikopter langes vette. Me lasime kohe vette kaks kaatrit ja 34 minuti pärast jõudsime õnnetuskohta, mille tegime kindlaks laine järgi,” ütles looduskaitseala inspektor Jevgeni Denges.

Dengesi sõnul päästsid looduskaitseala töötajad kohe kaheksa inimest, kes olid juba veepinnal. Nad viidi kordonisse järve rannal, kus neid hakati üles soojendama ja esmaabi andma. Kaks ellujäänut olid raskelt vigastatud.

„Me sõitsime mitu korda järvele, et otsida ülejäänud inimesi, aga ei leidnud kedagi,” ütles Denges.