"Politsei on kursis sotsiaalmeedias ürituse kohta üleval oleva infoga, kuid politsei- ja piirivalveametis praegu seda avaliku koosolekuna registreeritud ei ole", ütles asutuse pressiesindaja Kristi Raidla Delfile. Ta täpsustas kehtivat korda: "Üritus tuleb avaliku koosolekuna registreerida, kui selle pidamine nõuab liikluse ümberkorraldamist või sellel on planeeritud püstitada näiteks telk, lava, tribüün vms või kasutada heli- ja valgustusseadmeid."

Raidla lisas, et selline koosolek tuleb registreerida hiljemalt neli tööpäeva enne koosoleku pidamise päeva. "Avalikul koosolekul peab olema korraldaja, kes vastutab ürituse turvalisuse eest. Tulenevalt koroonaviiruse levikust tuleks koosoleku planeerimisel selle ohutuks pidamiseks konsulteerida ka terviseametiga," ütles politsei esindaja.

Kui algselt oli sündmus kavandatud toimuma Tallinna lauluväljakul, siis nüüd on märgitud uueks toimumispaigaks Russalka rand. Lauluväljaku juht Urmo Saareoja ei teadnud sellest plaanist aga midagi. Kui laulupidude toimumispaigaks leidnukski vaktsiinivastaste meeleavaldus aset, oleks Saareoja sõnul küsitud viimastelt nii luba, raha kui ka koroonapassi.

Leedus vägivaldseks kiskunud meeleavalduse kordust Eestis ei oodata

Raidla sõnul pole politseil praegu alust arvata, et Leedus toimunud vaktsiinivastaste rahutused Eestis korduda võiksid. "Politsei ülesanne on tagada inimeste turvalisust ja politseitöö üheks igapäevatöö osaks on hinnata erinevaid võimalikke ohte, nende realiseerumise võimalust ning olla valmis erinevateks turvalisust mõjutada võivateks sündmusteks," ütles ta. "Suuremahulisemate sündmuste puhul kaasatakse vajadusel täiendavat ressurssi ja vastavalt olukorrale saab ressurssi ka erinevate piirkondade vahel jagada," lisas pressiesindaja.

Vilniuses peeti eile kinni mitukümmend inimest, keda kahtlustati rahutustes osalemises. "Kõik nad kasutasid ebaseaduslikke meetmeid, tekitasid kahju politsei transpordivahenditele, tekitasid politseinikele füüsilist valu, loopisid kividega kiirabiautot," ütles politseiringkonna peakomissariaadi ülem Saulius Gagas Leedu ringhäälingule LRT.

Seimihoone juures toimunud rahutustes osalenud märatsejate taltsutamiseks tuli politseil kasutada füüsilist jõudu ja muid erimeetmeid. Mitmel korral kasutati pisargaasi. Leedu politseid on kritiseeritud väidetava reageerimisega hilinemise pärast.