Isamaa KOV-valimiste kampaaniasõnum on lühike ja järsk „Plats puhtaks!“ Eelkõige soovitakse plats puhtaks lüüa Keskerakonna ainuvõimust Tallinna linnavalitsuses. Ürituse juhatas sisse Helir-Valdor Seeder, kes rõhutas oma sõnavõtus valitsuskoalitsiooni moodustamise olulisust.

Urmas Reinsalu alustas oma kõnet korruptiivse võimu kukutamise näitega Riias ning liikus seejärel sujuvalt Keskerakonna tegevuse kritiseerimisele Tallinna linnavalitsuses. Hoogsalt näppu viibutades luges ta ette kampaaniapunktid: linnas eestimeelsuse tõstmine, vanainimeste eest hoolitsemine, noortele stipendiumite pakkumine, majanduse arendamine, keelenõuete kehtestamine, linna peresõbralikumaks muutmine. Juttu saatsid arvukad „Plats puhtaks!“ avaldused ja Keskerakonna ebaõnnestumiste välja toomine.

Reinsalu sõnul on Isamaal kõigi aegade pikim ja tugevam kandidaatide nimekiri. Osasid liikmeid tutvustati ka üritusel. Tallinna linnavalitsusse kandideerivad näiteks Riho Terras, Riina Solman, Raivo Tamm, Sven Sester ja Tiit Meren. Lisaks astus lavale kirjanik Mihkel Mutt, kes teatas Isamaa erakonnaga liitumisest. Kirjaniku sõnul on KOV-i juhtimine nagu koduse majapidamise juhtimine. „Olen mures nihete pärast – inimene, kes tunneb, et asjad on nihkes ja tahab nihked tagasi pöörata, otsib neid, kellega koos tegutseda.“ sõnas ta. Ka Mutt kandideerib Tallinna linnavalitsusse.

Küsimusele, kes olid Isamaa teised linnapeakandidaadid, vastas Urmas Reinsalu, et tugevaid kandidaate oli mitmeid. „Ma ise arvan, et kindlasti oleksid tugevad olnud näiteks Riina Solman ja Sven Sester. Aga eilne oli otsus konsensuslik.“ Reinsalu sõnul on Isamaa võitlusvaim suur ning kindel siht – Keskerakonna ainuvõimu kukutamine – silme ees. Juulikuu alguses tellis erakonna peasekretär Priit Sibul uuringu, mille kaudu püüti aimata, milliste sõnumitega linnapeakandidaat valijaid kõnetaks. Reinsalu kinnitas, et kampaania loomisel oli uuringust palju kasu.

Isamaa loosung „Plats puhtaks!“ on teatavasti pärit juba 90ndatest. Reinsalu arvates ei saanud nõrgema sõnumiga KOV-i valimistel osaleda. „„Plats puhtaks!“ annab kõige paremini edasi meie võitlusvaimu ja tahet Tallinna väärtussüsteemi muuta.“ sõnas Reinsalu. Plats tulebki tema sõnul puhtaks lüüa eelkõige vanadest, vigastest Tallinna linnavalitsuse väärtustest, ent ka Keskerakonna ainuvõimust. Kuigi erakonna eesmärk on hetkel valitsuskoalitsioon luua, näeb Reinsalu Keskerakonda parima meelega opositsioonis.

Isamaa erakond loodab seekord saada parema valimistulemuse kui eelmiste Tallinna KOV-i valimiste ajal. „Tahaksime saada vähemalt 20 000 häält“ lausus Reinsalu. „Aga ka 2013. aastal oli Isamaa toetus 3%, ent olime valimistel sellegipoolest teisel kohal,“ on Reinsalu optimistlik. Kindlat erakonda, kellelt valijaid üle võtta, Isamaal ei ole. „Valijad ei ole ju ühe erakonna külge sulatatud. Näeme võimalike toetajatena kõiki, kes Isamaaga ühiseid väärtuseid jagavad.“ Küsimuse peale, kuidas erakond nii suure valijaskonna kindlustada kavatseb, teatab Reinsalu, et kõige olulisem on valijatele uut väärtussüsteemi tutvustada ja vanade väärtuste viletsuses veenda. „Kõige alus on keskerakonna ainuvõimu kukutamine!“ Tähtsaimaks valimislubaduseks peab Reinsalu Tallinna haridussüsteemi täielikult eestikeelseks muutmist.

Ürituse alguses tõi Helir-Valdor Seeder välja venekeelse asjaajamise ja suhtlemise suurenemise. Ka Urmas Reinsalu rõhutas kampaaniast kõneldes eestikeelse hariduse tähtsust. Tema arvates on võimalik, et Tallinna haridussüsteem oleks 2027/28 kooliaastaks täielikult eestikeelne. Esimese sammuna tuleks Reinsalu sõnul ametisse määrata eestikeelne abilinnapea - küllap pidas ta silmas vajadust teha plats puhtaks abilinnapea Vadim Belobrovtsevist, kes koordineerib Tallinna haridusametit ja Tallinna kultuuri- ja spordiametit.

Samuti tuleks koolijuhid, kes eesti keelt ei valda või sellele ideoloogiliselt vastu on, vallandada. Muukeelsete laste vanemate pahameelt Isamaa erakond ei karda: „See on linnavalitsuse ja Keskerakonna poolt olnud tahtlik manipulatsioon. Tegelikult paljud lapsevanemad tahavad, et nende lapsed konkurentsivõimelise hariduse saaks.“