Valitsus loobus siiski plaanist keelata vaktsineerimata või negatiivse testi tõendita inimestel ühistranspordi kasutamine ja vältimatute meditsiiniteenuste saamine, vahendab Leedu Delfi.

Meditsiiniteenuseid hakatakse osutama tervishoiuministri kehtestatud nõuete alusel.

Piirangud jõustuvad 13. septembril. Vaktsineerimata ja negatiivse testi tõendita inimeste jaoks piiratakse enamiku kontaktsete teenuste kättesaadavust. Vaktsineerimata inimeste jaoks suletakse suured kaubanduskeskused, ilusalongid, avalikud söögikohad, lõbustusasutused ja üritused.

Piirangud ei puuduta neid, kes on vaktsineeritud või koroonaviiruse läbi põdenud, kui seda kinnitavad testid, ning neid, kellel on ette näidata negatiivse testi tulemus, mis pole vanem kui 48 tundi. Samuti ei kehti piirangud kuni 16-aastastele lastele.

Isikud, kes kriteeriumidele ei vasta, võivad alates 13. septembrist külastada ainult toidupoode, apteeke, veterinaarapteeke ja prillipoode, millel on eraldi sissepääs tänavalt.

Lühemaks muutus ka koroonapassita kättesaadavate teenuste nimekiri. Jäävad ainult väikeste remonditeenuste tellimine, kui kontakt ei kesta üle 15 minuti, veterinaarteenused ning muuseumide ja näituste külastamine. Raamatukogus võib käia raamatuid laenutamas ja tagasi viimas.

Nimekirjas ei ole ilusalongide teenuseid, aga jääb võimalus osaleda üritustel, pidudel ja muul sellisel vabas õhus, kui osaleb alla 500 inimese.

Vaktsineeritute jaoks jäävad maskid soovitatavaks, vaktsineerimata inimestele aga kohustuslikuks.