Lisaks sellele on BBC-l moodsa sõjavarustuse „ostunimekiri”, mis saab ekspertide sõnul pärit olla ainult Vene armee varudest.

Wagnerist oli esimest korda juttu 2014. aastal, kui selle võitlejad sõdisid Donbassis. Pärast seda on Wagner osalenud vaenutegevuses Süürias, Mosambiigis, Sudaanis ja Kesk-Aafrika Vabariigis.

Liibüasse ilmusid Wagneri võitlejad 2019. aasta aprillis, kui nad ühendasid jõud mässulise kindrali Khalifia Haftariga, kes alustas rünnakut ÜRO toetatud valitsuse vastu. See konflikt lõppes relvarahuga 2020. aasta oktoobris.

BBC teatab, et on saanud ligipääsu Wagneri endistele võitlejatele, kes paljastasid, millist tüüpi inimesed Wagneriga ühinesid ja igasuguse käitumisreeglite puudumise.

On vähe kahtlust, et wagnerlased tapavad vange, üks endine võitleja kinnitas seda varjamata: „Keegi ei taha lisasuud toita.”

BBC vene- ja araabiakeelse toimetuse koostöös valmis teledokumentaal „Haftar’s Russian Mercenaries: Inside the Wagner Group” („Haftari Vene palgasõdurid: sissevaade Wagner Groupi”), milles esitatakse ka tõendeid kahtlustatavate sõjakuritegude, sealhulgas tsiviilisikute tahtliku tapmise kohta.

Üks Liibüa külaelanik kirjeldas, kuidas mängis surnut, kui tema sugulasi tapeti. Tema tunnistus aitas BBC-l ka kahtlustatava tapjani jõuda.

Liibüa valitsuse sõdur meenutas, kuidas tema sõber ja kaasvõitleja Wagneri võitlejatele alistus, aga teda tulistati kaks korda kõhtu.

Samsungi tahvelarvutis on tõendeid ka palgasõdurite osalemise kohta tsiviilpiirkondade mineerimises. Maamiinide maastikule paigutamine ilma märgistuseta on sõjakuritegu.

Tahvelarvuti jättis maha tundmatu Wagneri võitleja, kui palgasõdurid taganesid 2020. aasta kevadel Tripolist lõunasse jäävast piirkonnast.

See sisaldab venekeelseid kaarte eesliinist. Selles on droonivideo ja Wagneri võitlejate koodnimed, kellest vähemalt ühe arvab BBC olevat tuvastanud. Tahvelarvuti on nüüd kindlas kohas.

Ostunimekiri

2020. aasta 19. jaanuarist pärit kümneleheküljelises dokumendis on ulatuslik nimekiri sõjavarustusest. Selle andis BBC-le üks Liibüa luureallikas.

Dokument annab aimu selle kohta, kes võib operatsiooni finantseerida ja toetada. Nimekirjas on vahendid, mida on vaja „sõjaliste eesmärkide saavutamiseks”, sealhulgas neli tanki, sadu Kalašnikovi automaate ja tehnika viimase sõna järgi radarisüsteem.

Üks sõjaline analüütik ütles BBC-le, et mõned relvadest on kättesaadavad ainult Vene armeele. Teine ekspert, Wagneri spetsialist ütles, et nimekiri viitab Dmitri Utkini osalusele. Utkin on Vene sõjaväeluure endine töötaja, kes arvatakse olevat Wagneri asutanud ja andnud sellele oma nime (tema endine kutsung).

Ekspertide sõnul tähendavad dokumentides esinevad sõnad Evro Polis ja Peadirektor niinimetatud „Putini koka” Jevgeni Prigožini osalemist.

Ametlikult ei ole Wagnerit olemas, aga arvatakse, et sellega on vähemalt ühe lepingu sõlminud kuni 10 000 inimest.

Haftari poolel arvatakse olevat võidelnud hinnanguliselt tuhat Wagneri võitlejat.

BBC palus ühel endisel võitlejal Wagnerit kirjeldada. Ta vastas: „See on struktuur, mille eesmärk on edendada riigi huve väljaspool meie maa piire.”

Võitlejad on selle mehe sõnul kas „sõjaprofessionaalid”, tööotsijad või oma riiki teenida tahtvad romantikud.

Teine endine võitleja ütles BBC-le, et kindlaid käitumisreegleid Wagneris ei ole. Kui võetud vangil ei ole edasi anda mingit informatsiooni ja ta ei saa töötada orjana, on „tulemus ilmne”.