Toimus politseioperatsioon meeleavaldajate minematõrjumiseks seimi juurest, et selle liikmed saaksid lahkuda, vahendab Leedu Delfi.

„Rahutuste korraldamise fakti kohta on alustatud kohtueelset juurdlust,” ütles Požėla õhtul ajakirjanikele.

Politseile tuli appi Leedu ühiskondliku julgeoleku teenistus.

Peakomissar kinnitas füüsilise jõu ja erimeetmete kasutamist meeleavaldajate vastu. Mitmel korral kasutati pisargaasi.

Požėla sõnul sai operatsiooni käigus üks politseinik kannatada.

„Minimaalne eesmärk oli tagada 75-meetrine distants seimist, pärast mida arenevad politseioperatsiooni edasised etapid vastavalt sellele, kuidas areneb olukord,” ütles Požėla. „Peamine eesmärk on tagada kogunemiste kohta käivate seaduse nõuete täitmine, isegi kui üritus ise toimub kogunemiste seadust rikkudes. Need asjad on dokumenteeritud ja loomulikult on vastutus ürituse korraldajatel.”

Požėla ütles, et ametiisikud on näinud meeleavalduse salvestust kogu päevast ja see on fikseeritud.

„Töötajad töötasid kogu päeva üritusel, mis välja antud loa järgi oleks pidanud lõppema kell 17.00, aga mõned inimesed ei läinud laiali, vaid kogunesid teatud kohtadesse seimihoone juures ja tegutsesid aktiivselt nii transpordi kui ka inimeste blokeerimiseks, nii et olukorra eskaleerumise tõttu langetati otsus alustada politseioperatsiooni,” selgitas Požėla.

Požėla ütles, et politseil oli vaja aega meetmete tarvitusele võtuks, sest töötajad olid mobiliseeritud teistes kohtades.

„Selleks oli vaja aega, sest meil tuli mobiliseerida politseinikke, koguda neid ühte kohta, sest nagu te teate, praegu on meil politseijõude vaja paljudes kohtades, me täidame paljusid erinevaid funktsioone,” selgitas Požėla.

„Ma tahaksin otse tunnistada, et me hilinesime, ma ütlen veel kord, see üritus jaguneb ilmselt kahte ossa. Esimese osa ajal viidi läbi legaalne üritus loa alusel, me hindasime ohte ja töötasime üritusel sellise hulga ametnikega, mida pidasime vajalikuks. Ürituse teise etapi alguses hindasime me uuesti olukorda, nägime, et ametnikke sellisel hulgal, nagu nad töötasid, ei ole piisavalt, mistõttu kutsuti meie massirahustustega võitlemise töötajad, rakendati teatud tegevustaktika, anti instruktsioonid ja oli tähtis, et operatsioonil osaleks piisav hulk ametnikke,” ütles Požėla.

Požėla sõnul hakkab politsei täna võimalikke kurjategijaid välja selgitama.

„Me fikseerisime alates hommikust, midagi dokumenteerisime, võimalik, et homme (täna - toim) hommikul algab järgmine faas, see tähendab võimalike rikkumiste väljaselgitamine, ja ma ei kahtle, et me ilmselt saame avaldusi, sest me teame, mida tehti seimiliikmete ja ajakirjanike ja teiste inimeste vastu, mistõttu ma arvan, et meil tuleb tõesti tänaste sündmuste kallal tööd teha,” ütles Požėla.

Požėla sõnul võidakse rikkujad võtta nii administratiiv- kui ka kriminaalvastutusele.

Eile kogunes Leedu seimi hoone juurde mitu tuhat inimest, et väljendada vastuseisu valitsuse kavandatud piirangutele koroonaviiruse vastu vaktsineerimata inimestele ja testimisest keeldujatele.

Osa meeleavaldajatest blokeeris väljapääsud hoonest ja hoovist.