Kell 13 leiab Tallinnas, kohvikus Mood nimelt aset Isamaa kampaaniaüritus, mille raames antakse kohalike omavalitsuste valimise kampaaniale avapauk ja peetakse pressikonverentsi.

"Üritusel tutvustame Isamaa Tallinna linnapea kandidaati, valimisplatvormi ja kampaaniasõnumit ning uusi kampaaniaga liitujaid," seisis erakonna pressiteates.

Isamaa avalikustas täna enne pressikonverentsi ka asjaolu, et nende tänavuses nimekirjas kandideerib Tallinnas ka endine poliitik Jüri Estam, kelle sõnul on sel sügisel parim võimalus Keskerakonna ainuvõimust vabanemiseks.

Eesti taasiseseisvumise eel ERSP-sse kuulunud Estam ütles, et tegemist on justkui tagasitulekuga. "90-ndate alguses soovisime muutust ja iseseisvat Eestit. Täna võin selgelt välja öelda, et soovin näha muutust Tallinna linnajuhtimises ja just Isamaaga on sügisel võimalik see muutus saavutada. Keskerakonna omade eelistamisele ja Kõlvarti juhtimisele on aeg lõpp teha," ütles endine Eesti Kongressi liige Estam. "Selleks on aga vaja, et võimalikult suur osa Tallinna valijatest oma toetuse Isamaa kandidaatidele annaks. Kui mitte praegu, siis millal üldse?“ küsis ta.

Estami sõnul saab linnajuhtimine alguse ennekõike väärtustest ning neid tänastel linnajuhtidel sisuliselt pole. "Piisab ainuüksi sellest, kui vaadata Maarjamäe Kommunismiohvrite memoriaali ümber toimuvat. Tallinna elanikud olid sunnitud pöörduma kohtusse, et takistada jalgpallihalli rajamist mälestuspaiga juurde, mis on saanud kalliks represseeritutele ja kõigile teistele linnakodanikele," rääkis Estam, kelle sõnul väärtusküsimused tänasele linnavalitsusele korda ei lähe.

Ta rõhutas, et aastatepikkune Keskerakonna võimumonopol on muutnud läbipaistmatuks linnajuhtide otsused ja linna rahaasjad. "Igasuguse avaliku asjaajamise eelduseks Tallinnas on see, et linnakodanikel ja ajakirjandusel on selge ülevaade linnajuhtimisest. Täna see selgus puudub ning Tallinnas tuleb läbi viia põhjalik linnajuhtimise ja linnaeelarve revisjon," ütles Estam.

Taustast

Juulikuu alguses tellis Isamaa peasekretär Priit Sibul küsitluse, kus kombati, mis sõnumitega kõnetaks Urmas Reinsalu Tallinnas linnapeakandidaadina valijaid. Reinsalu ise rõhutas toona, et parteisisene valik oli alles tegemisel - linnapeakandidaadi isikut ei soovitud Isamaa poolt süvitsi lahata.

Raimond Kaljulaid kirjutas möödunud kuul sotsiaalmeedias, et tema hinnangul oli uuringust üheselt selge, et Isamaa linnapeakandidaat on tagatoas ära otsustatud ja selleks kandidaadiks on Reinsalu.

"Uuringus testitakse tervet rida väiteid, mida Reinsalu võiks linnapeakampaanias kasutada. Näiteks tahetakse teada, kas valijatele läheks peale, kui tuletatakse meelde Reinsalu vastuseisu ÜRO ränderaamistikule ja Reinsalu lubaks, et ta seisab vastu "kontrollimatule immigratsioonile" ja "eesti keelt mitte rääkivate kõrge kuritegevuspotentsiaaliga piirkondade tekkele"," valgustas Kaljulaid inimesi.