Vabariigi Presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe kinnitas Delfile, et ühegi erakonna esimees ei ole viimastel päevadel küsinud kohtumist praeguse presidendi Kersti Kaljulaidiga, et arutada viimase kandidatuuri eesolevatel presidendivalimistel.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof ütles pühapäeval Delfile, et sotsid toetavad Kaljulaidi, ent piduriks on Keskerakond. "Sotsiaaldemokraadid on valmis tänase presidendi kandidatuuri uuesti toetama. Ütlesime selle juba tükk aega tagasi välja. Olen aga aru saanud, et Keskerakonnal on riigipeaga kana kitkuda," sõnas ta. Siiski pole ka nemad kohtumist seni soovinud.

Keskerakond praeguse presidendi selja taga tõepoolest ei seisa. "Me otsime sellist kandidaati, kes suudab rohkem ühiskonda liita ja omab väga selget visiooni ja nägemust Eesti tulevikust, suudab orienteeruda hästi välisjulgeolekupoliitikas ja tunnetab ka põhiseaduse raame," ütles Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid laupäeval Delfile.

Presidendiotsingud on tupikseisus

Eile õhtul arutasid erakondade juhid, kuidas liikuda edasi tupikseisu jõudnud presidendiotsingutega. Uusi nimesid välja ei pakutud.

Sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar rääkis eile Delfile, et koalitsioonierakonnad ei toonud lauale ühtegi uut kandidaati, keda soovitaks presidendina näha või kellega oleks käimas aktiivsed läbirääkimised. Samal ajal lükkas ta ümber väite, justkui oleks käinud jutt Jüri Ratase võimalikust kandidatuurist, millele peaminister Kaja Kallas eile intervjuus Maalehele viitas.

Saar pakkus välja, et erakonnad võiksid korraldada uuringu, et välja selgitada, keda rahvas presidendina näha sooviks. Just sellise uuringu praktilise elluviimise ja küsimuste üle eile õhtul poolteist tundi Saare sõnul arutatigi.

Keskerakondlane Jaanus Karilaid ütles täna Delfile, et Keskerakond oma kandidaadiga välja ei ole tulnud, sest veel on lootust leida ühiskandidaat. Juhul, kui ka kahe nädala pärast ei peaks ühist nime olema, kutsub Keskerakond välja volikogu ja valib presidendikandidaadi, kellega minna 30. augustil riigikokku.

Karilaid arvas, et Keskerakonna juht Jüri Ratas võiks olla hea kandidaat, ent Ratas ise andis täna Delfile mõista, et temal ambitsioone presidendiks kandideerida ei ole.