„Mitte väga kaua aega tagasi teatasid Leedu võimud, eirates Hiina korduvaid avaldusi võimalike tagajärgede kohta, otsusest lubada Taiwanil avada enda nimel „esindus”. Otsus rikub väljakutsuvalt Leedu ja Hiina vahelist kokkulepet diplomaatiliste suhete sõlmimise kohta ning kahjustab Hiina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,” öeldakse Hiina avalduses, vahendab Leedu Delfi.

„Hiina võimud ei kiida seda sammu kategooriliselt heaks. Hiina on otsustanud tagasi kutsuda oma suursaadiku Leedus ja nõuab Leedu võimudelt oma suursaadiku tagasi kutsumist Hiinast,” lisatakse avalduses.

Lisaks sellele hoiatab Hiina Leedut, et „Hiina Rahvavabariik on ainus seaduslik võim, mis esindab kogu Hiinat, mistõttu kutsub Leedut muutma seda ekslikku otsust ja võtma tarvitusele meetmed kahjude korvamiseks”.

Hiina hoiatab Taiwanit, et tolle iseseisvus on ummiktee ja igasugune separatistlik tegevus rahvusvahelisel areenil mõistetakse hukka.

Leedu välisministeerium teatas, et teade suursaadiku tagasikutsumise kohta saadi Hiinalt täna.

„Leedu välisministeerium väljendab Hiina sellise sammu üle kahetsust ja rõhutab veel kord, et Leedu kavatseb ühtse Hiina põhimõtet järgides arendada vastastikku kasulikke suhteid Taiwaniga nagu ka paljud teised Euroopa Liidu ja maailma riigid,” öeldakse Leedu avalduses.

Taiwan teatas mõned päevad tagasi, et avab Leedus esinduse, mis võib hakata tegutsema veel sel suvel. Leedu peaks avama kaubandusesinduse Taiwanil.