Läti siseminister Marija Golubeva on teinud ettepaneku kehtestada piiril Euroopa Liidu välispiiri kaitseks eriolukord. Piirivalve saab siis rohkem volitusi illegaalide kinnipidamiseks ja Valgevenesse tagasi saatmiseks, vahendab LSM.

Homme külastavad piiri siseminister Golubeva, piirivalve ülem Guntis Pujāts ning seimi riigikaitse-, siseasjade ja korruptsioonivastase võitluse komisjoni liikmed. Golubeva tutvustab neile kümnest sammust koosnevat piiri tugevdamise tegevusplaani. Plaanis on ka kohtumised omavalitsuste esindajatega tegevuse koordineerimiseks. Delegatsioon külastab ka illegaalide vastuvõtukeskust ja piirivalve staapi Daugavpilsis.

Pujāts teatas eile õhtul, et võttes arvesse olukorda Läti-Valgevene piiril ja koroonapandeemia ohtu, on piirivalve ressursid kinni peetud välismaalaste majutamiseks ammendatud ning sellega seoses tuleb hakata telklinnakut püstitama ja kaasata teisi struktuure, vahendab Läti Delfi.

„On tähtis kuulutada välja eriolukord, et kriisi lahendamisse saaks kaasata omavalitsused ja teised teenistused,” rõhutas Pujāts. Võimaliku lahendusena tõi Pujāts välja migrantide paigutamise telkidesse, omavalitsustele kuuluvatesse hoonetesse või kasutada kaitseväe infrastruktuuri.

„Kõige reaalsem oleks paigutamine telkidesse,” märkis Pujāts ja lisas, et seda tuleb hakata tegema juba lähipäevil, sest olukord võib järsult muutuda.