36-aastane Jakovlev meenutab, kuidas meeskonnal kästi varustus selga panna ja presidendi jaoks treeningut etendada, vahendab Reuters. Enne Lukašenka saabumist anti neile juhised, kuidas presidendiga rääkida. „Tahtsime kõik puhkusele minna, aga selle asemel pidime kogu meeskonnaga, kuhu kuulusid ka 30ndates pereisad, ootama vanaisa, kelle ees mingit tsirkust etendada ja treeningut näidelda.“ sõnas Jakovlev. Meeskond tegi Lukašenkaga pilti, ent kuna presidendile ei meeldinud, kuidas ta fotol välja kukkus, ei lubatud meeskonnal pildi koopiat endale jätta.

Lukašenka esindajatelt juhtumi kohta kommentaari saada ei õnnestunud.

Kuigi kunagine jäähokimängija Lukašenka on oma 27 aasta pikkuse valitsusaja jooksul sporti toetanud, on mitmed tippsportlased tema vastu aktiivselt sõna võtnud. Mõned neist on kinni peetud, töö kaotanud või meeskonnast lahkuma sunnitud.

Jakovlev ühines eelmisel aastal protestiga ja allkirjastas avaliku pöördumise, kus sportlased nõuavad uusi presidendivalimisi. Pärast seda, kui teda enda sõnul juunis kaks nädalat valesüüdistuste tõttu kinni peeti, otsustas ta oma kolme väikese lapsega riigist põgeneda.

Nüüd on treenerina töötav Jakovlev Ukrainasse kolinud. Tokyo olümpiamängude ja Krõstsina Tsimanovskaja Poola põgenemise kohta ütles ta Kiievis antud intervjuus nii: „Loomulikult, ta viitab spordile kui oma mänguasjale, ja nüüd hakkas see mänguasi talle nii-öelda vastu.“
Jakovlevi sõnul on Lukašenka valimised kaotanud ebaseaduslik president ja see peaks kõigile selge olema.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee keelas Aljaksandr Lukašenkal ja ta pojal Viktoril, kes isa jälgedes Valgevene Olümpia Rahvuskomitee juhiks sai, olümpiamängudel viibida.