Alates reedest on Talibani kätte langenud viis provintsikeskust, millest tähtsaim on Kunduz, vahendab BBC News.

Talibani teatel mingit relvarahukokkulepet valitsusega ei ole.

Talibani esindaja hoiatas eile telekanalis Al Jazeera USA edasise sekkumise eest.

Kolm linna Afganistani põhjaosas langesid Talibani kätte eile. Kohalik elanik nimetas olukorda Kunduzis täielikuks kaoseks.

Afganistani valitsus teatas, et põhilisi rajatisi püütakse tagasi vallutada.

Äge võitlus käib ka Heratis riigi lääneosas ning lõunapoolsetes linnades Kandaharis ja Lashkar Gah’s.

USA on tugevdanud õhurünnakuid Talibani positsioonide pihta ja Afganistani sõjaväe teatel on Talibani võitlejaid hukkunud. Taliban teatas aga, et õhurünnakud tabasid Lashkar Gah’s kaht haiglat ja kooli.

Kunduzi vallutamine on Talibani jaoks seni suurim võit pärast pealetungi algust mais. 270 000 elanikuga linna peetakse väravaks Afganistani maavaraderikastesse põhjaprovintsidesse. Lisaks sellele on Kunduzil maanteeühendus teiste suurte linnadega ning provints piirneb Tadžikistaniga.

Seda piiri kasutatakse Afganistani oopiumi ja heroiini smugeldamiseks Kesk-Aasiasse ja edasi Euroopasse. Kunduzi kontrollimine tähendab piirkonna tähtsaima narkokoridori kontrollimist.

Kunduzil on Talibani jaoks ka sümboolne tähtsus, sest see oli nende jaoks oluline kants riigi põhjaosas enne 2001. aastat. Taliban hõivas linna ka 2015. ja 2016. aastal, aga ei suutnud seda siis oma käes hoida.