Soome kaitseministri Antti Kaikkoneni sõnul ei ole etendusel mingit mõju hankekonkursile. Ministri hinnangul teeb valitsus otsuse ühe rahuaja suurema investeeringu kohta ilmselt enne jõule. Oluline on eelkõige lennuki sooritusvõime maa suunas ja õhus, vahendab Yle Uutiset.

„Teoorias võime valida ükskõik millise viiest lennukist, aga võrdluses parimaks osutuv lennuk on valitsuse poolt valiku tegemisel väga tugeval positsioonil,” ütles Kaikkonen.

Kaikkoneni sõnul on valik tervik, milles võetakse lisaks sooritusvõimele arvesse lennukite arv ja muu hulgas see, kui hästi toetab hange Soome kaitsetööstust.

„Hävitajate arv ei ole lukus, aga suurusjärk peab olema selles kandis,” ütles Kaikkonen, viidates praeguste hävitajate F/A-18 Hornet arvule, mis on 64.

Kõik kandidaadid peavad täitma piisava kodumaisusastme nõuded ja lisaks peab lennukeid olema võimalik hooldada kõigis olukordades Soomes.

Soome uue hävituslennuki kandidaadid on Boeing F/A-18 Super Hornet (USA), Dassault Rafale (Prantsusmaa), Eurofighter Typhoon (Suurbritannia/Saksamaa/Hispaania/Itaalia), Lockheed Martin F-35 (USA) ja Saab Gripen E (Rootsi). Hanke hind on ligi 10 miljardit eurot.