„Valgevene režiimi informatsiooniallikad levitavad informatsiooni väidetavalt tapetud Iraagi migrandi kohta. Meil ei ole võimalust seda informatsiooni kontrollida, me teame ainult, et Leedus keegi vigastada ei saanud, kedagi ei ole tulistatud. Peaminister ütles õigesti, et selle eest, mis toimub teisel pool piiri, on vastutav diktaator. Praegu jumala ees, hiljem kohtu ees,” kirjutas Landsbergis Facebookis, vahendab Leedu Delfi.

Landsbergis tuletas meelde, mida tegi diktaator enda kodanikega pärast ligi aasta tagasi toimunud valimisi.

„Üle 30 000 inimese mõisteti süüdi osalemise eest protestides või selle eest, et neil olid valet värvi riided. Oli tuhandeid pekstuid, vägistatuid, inimesi terroriseeriti. Paljud mäletavad haavu Raman Pratasevitši kätel esimeses videointervjuus. Või äsja Kiievis tapetud Vitali Šišovi või eelmisel aastal tapetud Raman Bandarenkat,” kirjutas Landsbergis.

Landsbergis hoiatas migrante, et nende teekond ei ole ohutu.

„Ma tahaksin küsida: mis takistab kasutamast samu meetodeid, mida kasutati Valgevene kodanike vastu, kellegi iraaklase vastu, kes keeldub piiri ületamast? Sest nagu ka oma kodanikud on need ainult kehad, mis võib vajaduse korral puruks litsuda. Iraaklastele müüdi ohtutut teed õnne juurde. Aga Leedu sulgeb piiri – seetõttu mitte ainult ei kadunud tee Euroopasse, vaid võib ka diktaatori käes hukkuda. Ainus ohutu tee Euroopasse on seaduslik tee,” kirjutas Landsbergis.

„Ärge uskuge seda, mida räägivad teile need, kes pileteid müüvad. Ei maksa Valgevenesse sõita. Iraagi võimud teavad, mis teid ootab, küsige neilt,” soovitas Landsbergis.

Leedu presidendi kantselei avalduses öeldakse, et teatades riigipiiri sulgemisest, püüab Minski režiim ebaseaduslikult Valgevenest Leetu saabuvaid migrante pantvangidena kasutada.

„Oma viimaste avaldustega püüab Valgevene režiim suurendada pingeid ja kasutada olukorra teravdamiseks otsekui pantvangidena oma kohale meelitatud ebaseaduslikke migrante,” teatas eile Leedu presidendi kommunikatsioonigrupp, vahendab Leedu Delfi.

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka käskis eilsel nõupidamisel olukorra üle piiril sulgeda piiri iga meetri.

Leedu presidendi kantselei teatel rõhutab president Gitanas Nausėda, et praegu on Leedu jaoks kõige tähtsam oma ja Euroopa Liidu piiri efektiivne kontrollimine.

„Rahvusvahelisel kogukonnal on veel üks alus veenduda, et Valgevene režiim kasutab inimesi oma eesmärkide saavutamise vahendina,” öeldakse avalduses.