Kliimateadlased on tähele pannud hoiatavaid märke Golfi hoovuse peatumisest, vahendab Guardian. Hoovuse peatumine on Maa üks peamisi potentsiaalseid pöördepunkte. Pöördepunktid on hiiglaslikud, kiired ja pöördumatud kliimamuutused, näiteks Gröönimaa liustike sulamine, mis tõstab suurel määral üleilmset veetaset, või Amazonase vihametsa häving, mistõttu eritab mets nüüd rohkem süsihappegaasi, kui endasse koguda jõuab.

Korraldatud uuring leidis hoovuste, mida teadlased nimetavad Atlandi meridionaalseks pöördringluseks (AMOC),„täieliku stabiilsuse kadumise viimase sajandi jooksul“. Juba praegu on hoovused vähemalt viimase 1600 aasta aeglaseimad, kuid värske analüüs näitab, et peagi võivad nad liikumise sootuks lõpetada. „Juba praegu nähtavad märgid destabiliseerumisest on miski, mida ma poleks osanud oodata ja mida kardan,“ ütles uuringu autor Niklas Boers.

Golfi hoovuse seiskumisel oleksid katastroofilised tagajärjed. See mõjutaks tohutult sademeid, millest sõltub miljardite India, Lõuna-Ameerika ja Lääne- Aafrika elanike toit, tekitaks Euroopas torme ja alandaks temperatuuri ning tõstaks veetaset idapoolses Põhja- Ameerikas. Lisaks oleks hoovuse peatumine ohtlik Amazonase vihmametsale ja Antarktika liustikele.

AMOC-süsteemi terviklikkus ja ebakindlus tuleviku kliimasoojenemise suhtes muudab hoovuse peatumise täpse aja ennustamise võimatuks. See võib juhtuda sel sajandil, järgmisel sajandil või vaid mõne aastakümne pärast. Ent teadlased rõhutavad, et kohutavate tagajärgede tõttu ei tohi Golfi hoovuse peatumisel kunagi juhtuda lasta.