Hiina on viimaste kuude suurima koroonapuhangu üle kontrolli haaramiseks tugevalt reisipiiranguid karmistanud vahendab The Guardian. Sadu deltatüve viirusjuhtumeid seostatakse lennujaamatöötajatega.

Viimase koroonapuhanguga on nakatunud üle 400 inimese 25-st linnast, seal hulgas Wuhanist, kus pole eelmisest aastast saati ühestki koroonajuhtumist teatatud. Nakatumisest on teatatud 17-s provintsis 31-st.

Täna teatas Hiina terviseamet, et teisipäeval kinnitati viimase seitsme kuu suurim üksikjuhtumite arv – 71 nakatunut. Peaaegu pooled haigusteated tulid Jiangsust, kus haiguskolle on lennujaamas, ning 15 Hunanist.

Kolmapäeva pärastlõunal teatas Hiina, et piirab riikidevahelist liikumist ning katkestab ajutiselt dokumentide jagamise mittehädavajalike reiside jaoks.

Lisaks riigi sulgemismeetmetele on uudisteagentuur Xinhua kohaselt Nanjing ja Yangzhou tühistanud kõik kohalikud lennud ning Peking sulgenud 13 raudteeliini ja katkestanud pikamaa rongipiletite müügi 23 raudteejaamas. Yangzhou, Wuhan ja Zhengzhou korraldavad ülelinnalist testimist, viimases tuleb inimestel linnast lahkumiseks negatiivset testitulemust näidata.

Elamupiirkonnad, seal hulgas näiteks rohkem kui 10 000 elanikuga piirkond Pekingis, on masstestimiseks suletud. Wuhanis on võimud kõigi 11 miljoni elaniku testimist alustanud.

Terviseametnike sõnul on hiinlaste kasutada üle 1,7 miljardi kohaliku vaktsiinidoosi. Täielikult vaktsineeritud täiskasvanute kohta avalik statistika puudub, ent riigimeedia sõnul on vaktsineeritute hulk vähemalt 40%. Eelmisel kuul teatasid Guangxi elamupiirkonna ja Jingmeni linna võimud, et hakkavad vaktsineerima lapsi vanuses 12-17.

Hiina nakkushaiguste eksperdi Zhong Nanshani sõnul on deltatüvega nakatunud patsientidel avaldunud nõrgad haigussümptomid ja esialgsed uuringud näitavad, et hiina vaktsiinid leevendavad deltatüve haigustunnuste raskust tõhusalt. Zhong ei täpsustanud, kummale kohalikule vaktsiinile - Sinovacile või Sinopharmile - ta viitas.

Hiina on oma vaktsiine müünud ja annetanud kümnetele riikidele, kuid mõnedes piirkondades on nakkusjuhtumite arv pärast vaktsineerimist kasvanud. See seab kahtluse alla Hiina vaktsiinide toime. Uuringud näitavad, et Sinovaci efektiivsus on 50-60%, mis on madalam kui Pfizeri ja Moderna vaktsiinidel (mõlemad ca 90%) ning Johnson & Johnson ja AstraZeneca vaktsiinidel (mõlemal ca 70%). Sinopharmi vaktsiini efektiivsus on raportite kohaselt 78%.