"Mart Lättet kujutav film on meisterlik lavastus, mis arusaadavalt ei kajasta diplomaadi tööd objektiivselt, vaid esitab toimunust just sellise pildi nagu lavastaja seda soovib," märkis välisministeeriumi pressiesindaja Kairi Saar-Isop Delfile.

"Jah, filmis on kujutatud Mart Lättet," nentis pressiesindaja. "Kohtumised on normaalne, et mitte öelda igapäevane osa diplomaadi argipäevast."

Lättele läks järele Eesti peakonsul Peterburis. Ministeeriumi sõnul vabastati Lätte, kuna tal kui diplomaadil oli vastavalt diplomaatiliste suhete Viini konventsioonile diplomaatiline puutumatus.

Videomontaaž Lätte kinnipidamisest


FSB avaldas seoses Venemaa välisministeeriumi väljasaatmisotsusega videomaterjali konsuli Mart Lätte kinnipidamisest Peterburis 6. juulil, kui too üritas nende sõnul venelaselt salastatud materjale hankida.

Kabinetis Lättega viibinud mees tutvustab talle kausta: "Siit tuleb plaan poliitika realiseerimisest riigis, siis nende esinduse ürituste plaan, siis on veel presidendi määrus poliitika kohta Arktikas. Siin on veel huvitavad dokumendid, mida kavatsesin eile saada."

"On kindlaks tehtud, et Eesti diplomaat kohtus kõnealuse venelasega mitu korda. Kohtumiste ajal näitas ta üles huvi saada tema kaudu teavet Venemaa plaanide kohta Arktikas," teatas Vene Föderatsiooni Julgeolekuteenistus (FSB).

Venemaa välisministeerium rõhutas, et diplomaat teadis nende dokumentide salastatusest.

Eesti peaminister Kaja Kallas on öelnud, et Peterburis toimunu oli FSB provokatsioon Eesti diplomaadi vastu, kes tema sõnutsi "tegi ​​vastuvõtvas riigis oma tavapärast tööd kooskõlas kõigi õigusaktidega".