Kalesnikavat ja Znaki süüdistatakse üleskutsetes riikliku julgeoleku vastasele tegevusele, vandenõus eesmärgiga haarata konstitutsioonivastaselt riigivõim ja ekstremistliku formeeringu moodustamises, vahendab Raadio Vabadus.

Kohtuistung on kinnine, aga enne selle algust avaldas Sputnik video, milles on näha kohtusaalis puuris tantsivat ja kätega südamemärki näitavat Kalesnikavat.

Kalesnikava ja Znak mängisid aktiivset rolli tänavaprotestidest Aljaksandr Lukašenka Valgevene presidendivalimiste võitjaks kuulutamise vastu 2020. aastal. Kalesnikava oli protestiliikumise üks väljapaistvamaid nägusid ja ta kuulus naiste triosse koos Svjatlana Tsihhanovskaja ja Veranika Tsapkalaga.

Kalesnikava vahistati eelmise aasta septembri alguses . 8. septembril püüti teda koos koordinatsiooninõukogu esindajate Ivan Kravtsovi ja Anton Radnenkoviga Valgevenest Ukrainasse välja saata, aga Kalesnikava rebis oma passi puruks ja põgenes autost. Pärast seda võeti ta uuesti kinni, viidi eeluurimisvanglasse ja esitati ülalnimetatud süüdistused.

Znak vahistati 9. septembril.