Šalčininkai kohalikud ametnikud leiavad, et migrantidega peaksid tegelema siseministeeriumi süsteemi või sõjaväe arstid. Varėna tahab rentida piirivalvuritelt neli moodulmajakest, sest neil ei ole ruumi koroonahaigete illegaalide jaoks. On ka muid probleeme, millega piiriäärsed omavalitsused kokku puutuvad, vahendab Leedu Delfi.

Varėna kaks kiirabibrigaadi saavad sadu väljakutseid nädalas.

„On palju inimesi krooniliste haigustega, nahahaigustega, kardioloogiliste haigustega. Ma arvan, et nüüd tuleb rohkem külmetusi, neil on 20 kraadiga juba külm, käivad kinnastega,” ütles telekanalile LNK Varėna polikliiniku direktor Danas Bortkevičius.

Bortkevičius kurtis, et kiirabil tuleb hoolitseda migrantide eest kolmes piirivalvekordonis, mistõttu käib lisaks kahele kiirabibrigaadile migrantide juures ka spetsiaalne mobiilne meeskond.

Kui abi vajavad Varėna oma elanikud, tuleb kiirabi kutsuda Druskininkaist, Alytusest või Šalčininkaist, sest kohalikud kiirabiautod on migrantide juures.

„Aga teiste rajoonide kiirabi teenused tuleb meil kinni maksta. See on täiendav finantskoormus,” ütles Bortkevičius.

Varėnalased ei ole olukorra üle veel kaevanud.

„Loomulikult on kurb. On ju eakaid inimesi, lapsi. Igaühele on abi vaja, aga meie ei saa,” ütles üks kohalik elanik.

Šalčininkais on kolm kiirabibrigaadi, aga ka illegaale on seal üle 900. Rūdninkai laagris on üks kiirabibrigaad pea ööpäevaringselt kohal.

„Üks meditsiiniõde valvas 12 tundi, see on ebanormaalne koormus,” ütles LNK-le Šalčininkai administratsiooni juht Gžegož Jurgo.

Piiriäärsed omavalitsused on pöördunud korduvalt abi saamiseks keskvõimude poole: Varėnal on vaja veel üht kiirabiautot ja Šalčininkail arste. Seni saadakse toetust vaid sõnades.

„Me kõik koos teeme kõik, et neid inimesi vaktsineerida, et hoolitseda nende tervise eest,” ütles Leedu tervishoiuminister Arūnas Dulkys.

Kiirabiautosid omavalitsused juurde ei saa. Tervishoiuministeerium pakub teist lähenemist – tuleb moodustada mobiilsed arstide meeskonnad, kes võivad migrantide juures töötada. Või leida valvearst.

„Küsimus: kellest moodustada? Meie polikliinikus on puudu kolm perearsti. Meie arstid on integreeritud nendesse brigaadidesse, meil on arste puudu, ma ei kujuta ette, kuidas moodustada,” ütles Varėna rajooni administratsiooni juht Alvydas Verbickas.

Jurgo ütles, et neil on lihtne ettepanek: sellistel objektidel nagu Rūdninkai laager võiksid valves olla sõjaväe või siseministeeriumi süsteemi arstid.