MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse igal nädalal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 30,1%, konservatiivset rahvaerakonda 24,5% ja Keskerakonda 16,8% valimisõiguslikest kodanikest.

Kui liidrikohal oleva Reformierakonna toetus nädalaga ei muutunud, siis jätkus teisel kohal oleva EKRE tõus ja kolmandal kohal oleva Keskerakonna langus. EKRE toetus on kõrgeimal tasemel ning Keskerakonna toetus madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Reformierakonna edu EKRE ees on 5,6% ning EKRE edu Keskerakonna ees 7,7%. EKRE edu Keskerakonna ees pole varem nii suur olnud.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 (12,8%), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (7,8%) ning Isamaa (6%). Kokku toetab koalitsioonierakondi 46,9% ja opositsioonierakondi 37,7% valijaist.

Viimased tulemused kajastavad küsitlusperioodi 6. juulist 2. augustini, mil küsitleti 4003 valimisealist Eesti kodanikku. Tulemuste presenteerimisel on Ühiskonnauuringute Instituut ja Norstat keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. Sel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui ka lühiajalise mõjuga sündmustest.

Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil korraldati küsitlused kombineeritud meetodil: telefoniküsitluses ja veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.