FSB avaldas seoses Venemaa välisministeeriumi väljasaatmisotsusega videomaterjali konsuli Mart Lätte kinnipidamisest Peterburis 6. juulil, kui too üritas nende sõnul venelaselt salastatud materjale hankida.

Kabinetis Lättega viibinud mees tutvustab talle kausta: "Siit tuleb plaan poliitika realiseerimisest riigis, siis nende esinduse ürituste plaan, siis on veel presidendi määrus poliitika kohta Arktikas. Siin on veel huvitavad dokumendid, mida kavatsesin eile saada."

"On kindlaks tehtud, et Eesti diplomaat kohtus kõnealuse venelasega mitu korda. Kohtumiste ajal näitas ta üles huvi saada tema kaudu teavet Venemaa plaanide kohta Arktikas," teatas Vene Föderatsiooni Julgeolekuteenistus (FSB).

Venemaa välisministeerium rõhutas, et diplomaat teadis nende dokumentide salastatusest.

Eesti peaminister Kaja Kallas on öelnud, et Peterburis toimunu oli FSB provokatsioon Eesti diplomaadi vastu, kes tema sõnutsi "tegi ​​vastuvõtvas riigis oma tavapärast tööd kooskõlas kõigi õigusaktidega".

Lätte töötas Peterburis alates 2018. aastast

Vene julgeolekuteenistuse poolt kinni peetud Eesti konsul Mart Lätte teenis Peterburis alates 2018. aasta augustist, tema lähetuse lõpptähtaeg oleks kätte jõudnud tänavuse juulikuu lõpus.

Pole teada, millal mees esimest korda välisministeeriumisse tööle läks. Ministeerium polnud nõus seda Delfile avaldama. Pole ka teada, kas ta on mõnes teises riigiasutuses töötanud.

Hariduselt on tegemist ajaloolasega. Kohe pärast bakalaureusekraadi omandamist töötas Lätte lühikest aega Tartu kutsehariduskeskuses õpetajana. Täna 38-aastane Lätte kaitses 2009. aastal Tartu Ülikoolis magistritöö pealkirjaga "Eestlaste sõjalised kohustused keskajal". Selle eest pälvis ta Lennart Meri teadustöö auhinna magistritööde kategoorias.

Samast aastast on ta Eesti teadusinfosüsteemi andmetel Tartu Ülikoolis doktoriõppel, uurimisteemaks "Sõjapidamine Liivimaal 13.–15. sajandil: sotsiaalsed, materiaalsed ja ideoloogilised aspektid". 2010. aastal on ta toimetanud Mart Laari raamatut "101 Eesti ajaloo sündmust".

Eesti teadusinfosüsteemi andmetel asus ta 2008. aastal tööle Eesti sõjamuuseumi teadurina. Teadusinfosüsteemis pole andmeid uuendatud ning nende põhjal ta töötaks justkui tänaseni seal, ent tegelikult sai Lätte töösuhe seal ühele poole hiljemalt möödunud kümnendi alguses.