Helmandi provints oli USA ja Suurbritannia sõjalise kampaania keskpunkt, kus tegutsesid ka Eesti kaitseväelased. Selle Talibani kätte langemine oleks Afganistani valitsuse jaoks suur löök.

Kui Lashkar Gah langeks, oleks see esimene provintsikeskus, mille Taliban pärast 2016. aastat hõivab. Talibani rünnaku all on praegu veel kaks provintsikeskust.

Afganistani sõjaväe komandör Lashkar Gah’s, kindralmajor Sami Sadaat hoiatas, et Talibani võidul oleks hävitav mõju ülemaailmsele julgeolekule.

„See ei ole sõda Afganistani pärast, see on sõda vabaduse ja totalitarismi vahel,” ütles Sadaat.

Eile teatas Afganistani informatsiooniminister, et Helmandi provintsis on saadete edastamise lõpetanud 11 raadio- ja neli telejaama. Seda Talibani rünnakute ja ähvarduste tõttu.

Jätkuvad ka Talibani katsed vallutada Afganistani suuruselt teine linn Kandahar. Pühapäeval tabasid Kandahari lennuvälja raketid.

Kandahari oma kontrolli alla saamine oleks Talibani jaoks väga sümboolne võit, mis annaks kontrolli riigi lõunaosa üle.

Kolmandas piiramisrõngas olevas linnas Heratis Afganistani lääneosas on ägedad lahingud kestnud päevi. Valitsusväed on mõningaid piirkondi tagasi võitnud pärast ÜRO kompleksi rünnaku alla sattumist reedel.

Afganistani president Ashraf Ghani süüdistas olukorras USA vägede lahkumist.

„Meie praeguse olukorra põhjus on see, et otsus langetati äkki,” ütles Ghani parlamendi ees.

Ghani sõnul hoiatas ta Washingtoni, et vägede väljaviimisel on tagajärjed.

Kuigi pea kõik USA väed on Afganistanist lahkunud, on USA jätkanud õhurünnakuid valitsusvägede toetuseks. Eile anti lööke Lashkar Gah’s.

President Joe Bideni administratsioon teatas eile, et vägivalla kasvu tõttu võtab USA vastu veel tuhandeid Afganistani põgenikke, kes on teinud USA vägedega koostööd.

USA ja Suurbritannia süüdistasid Talibani võimalikes sõjakuritegudes tsiviilisikute tapmise näol Pakistani piiri ääres hõivatud linnas Spin Boldakis.