Hindu riigimees Rajan Zed ütles eile oma avalduses USA-s Nevadas, et maksumaksjate finantseeritud Eesti rahvusooper ei tohiks tegeleda „teiste” traditsioonide, kultuurielementide ja mõistete omastamise kalgi propageerimisega ning tervete kogukondade naeruvääristamisega.

Ülemaailmse Hinduismi Liidu president Zed andis mõista, et see sügavalt problemaatiline ballett on vaid rikka tsivilisatsiooni jultunud pisendamine ja kujutab endast 19. sajandi orientalistlikku suhtumist. Zed kutsus Estoniat vabandama sellise sobimatu valiku pärast.

Eesti rahvusooper Estonia oleks pidanud näitama üles küpsust enne sellise balleti nagu „Bajadeer” valimist, mis demonstreerib idamaade pärandi karikatuuriks muutmist Lääne poolt ja õhutab etnilisi stereotüüpe, märkis Zed.

Eesti rahvusooperi suguse riikliku institutsiooni jaoks on ülimalt vastutustundetu valida selline ballett, mida on süüdistatud orientalistlike stereotüüpide vigase segapudru patroniseerimises, dehumaniseerivas kultuurilises portreteerimises ja vales esitamises, solvavates ja alandavates elementides, kultuuriliste motiivide tarbetus omastamises, essentsialismis, pinnapealses eksotitsismis, karikaturiseerimises jne. Eesti rahvusooper võiks tegutseda paremini oma eripalgeliste osanike teenimisel, teatas Zed.

Zed tegi ettepaneku, et Eesti rahvusooperi peadirektor Ott Maaten, kunstiline juht Arvo Volmer ja Eesti rahvusballeti kunstiline juht Linnar Looris hindaksid ümber Eesti rahvusooperi süsteemid ja protseduurid ning saadaksid oma juhid kunstilise tundlikkuse treeningule, et sellised sobimatud asjad tulevikus läbi ei lipsaks.

Veelgi enam, Eesti kultuuriministeerium, mida juhib Anneli Ott, ja tunnustatud toetavad ettevõtted nagu Tallink, SEB, Lexus, Kalev, Liviko, Sansha jt peaksid tõsiselt läbi mõtlema oma suhted Eesti rahvusooperiga, kui see jätkab selliste ballettidega nagu „Bajadeer”, mis trivialiseerib „teiste” traditsioone, lisas Zed.

Nagu paljud teised peavad ka hindud balletti tunnustatud kunstivormiks, mis pakub rikkalikkust ja sügavust. Aga me oleme nüüd ammu 21. sajandis ja iganenud „Bajadeer”, mida esitati esimest korda Venemaal Peterburis 1877. aastal, peaks ammu olema maailma lavadelt alatiseks kadunud, tõi Zed välja.

Estonia kunstiline juht ja peadirigent Arvo Volmer
Ballett "Bajadeer" kuulub maailma balletiklassika paremikku ja seda on alates selle esietendusest 1877. aastal maailma balletilavadel esitatud lugematu arv kordi.

Balleti tegevuse viimine eurooplaste seisukohalt eksootilisse keskkonda oli 19.sajandi teise poole moevooludega kooskõlas, tegevuse toimumine kuskil mujal, kas siis kaugel maal või kauges ajas, näiteks antiikmaailmas, tundus loojatele pakkuvat erinevaid võimalusi igapäevaelust distantseerumiseks ja meid erutavate teemade kunstipäraseks kajastamiseks. Kindlasti ei olnud sellise siirdamise eesmärgid kellegi diskrimineerimine või halvustamine, pigem ikka vastupidi, kunstiliste vahenditega kõrgustesse ja esile tõstmine. 

Rahvusooper Estonia soovib oma vaatajatele pakkuda parimat muusikateatri varamust, seda nii ooperi- kui ka balletižanris ja kindlasti soovime edaspidigi pakkuda vaatamiseks ka maailmaklassika tippteoseid. Oleme teadlikud, et erinevatel ajalooperioodidel on olnud erinevaid kombeid ja nii mõnedki ajaloosündmused on tänapäeval tõdetud ebaõiglasteks ja saanud ka vastava hinnangu. Jälgime tähelepanelikult, et meie laval toimuv ei solvaks kedagi ega oleks rassistliku alatooniga. On ju muusika eelkõige rahvustevaheline ja ühendav maailmakeel. 

Ma ei usu, et ükski teose pealkiri võiks kuidagi olla solvav, pigem on võimalikud erinevad tõlgendused. Soovitaksin muretsejatel esmalt vaadata etendust ja seejärel oleme valmis aruteluks ja ettepanekuteks.