24-aastane sprinter Tsimanovskaja teatas eile, et ta viidi pärast treenerite kritiseerimist vägisi lennujaama. Valgevene ametlikel andmetel oli põhjus tema „emotsionaalne seisund”, vahendab BBC News.

Tšehhi ja Poola on teatanud, et on valmis Tsimanovskajale viisa andma.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) esindaja Mark Adams ütles tänasel pressikonverentsil Tokyos, et Tsimanovskaja eest hoolitsevad Jaapani võimud. Adamsi sõnul osaleb ka ÜRO põgenikeagentuur.

Adams ütles ka, et Valgevene olümpiakomiteelt küsiti täielikku kirjalikku aruannet. ROK ja Jaapani võimud peavad omavahel edasisi konsultatsioone.

Jaapani uudisteagentuur Kyodo teatas, et Jaapani valitsuse peasekretär Katsunobu Kato ütles samuti, et Tsimanovskaja on „ohutus olukorras koostöös asjaga seotud organisatsioonidega” ning tehakse tööd tema kavatsustele kinnituse leidmiseks.

Tsimanovskaja palus eile Haneda lennujaama terminalis Jaapani politsei kaitset, et ei peaks lennukile minema, sest kartis oma ohutuse pärast Valgevenesse naastes. Lennuk tõusis õhku ilma Tsimanovskajata.

Täna 200 meetri jooksus osalema pidanud Tsimanovskaja kurtis varem sotsiaalmeedias avaldatud videos, et ta pandi lühikese etteteatamisajaga teise jooksu starti, sest leiti, et mõned tema naiskonnakaaslased ei saa võistelda.

Video pälvis kriitikat Valgevene riigitelevisioonis, kus väideti, et Tsimanovskajal puudub meeskonnavaim.

Tsimanovskaja sõnul tulid Valgevene ametnikud eile tema tuppa, andsid tunni asjade pakkimiseks ja eskortisid ta Hanedasse.

Tsimanovskaja ütles, et Valgevene ametnikud panid ta surve alla, ja ta palus ROK-i abi.

Valgevene olümpiakomitee teatas, et Tsimanovskaja eemaldati koondisest „emotsionaalse ja psühholoogilise seisundi” tõttu.

Valgevene spordisolidaarsusfondi esindaja Anatol Kotav ütles eile, et Tsimanovskaja kardab nüüd oma perekonna represseerimist Valgevenes, mis on tema peamine mure.