Erikomisjoni istungile on kutsutud peaminister Kaja Kallas, tervise- ja tööminister Tanel Kiik, riigisekretär Taimar Peterkop ning riigikontrolör Janar Holm.

Vaktsineerimisrindel läheb olukord üha tulisemaks, kuna riigi külmikud on justkui vaktsiini täis, ent inimeste käevartesse jõuab see väga aeglaselt. Möödunud nädalal nentis peaminister Kaja Kallas ka seda. "Vaktsineerimisega on tõepoolest liiga palju probleeme ja see tempo on liiga aeglane,“ ütles Kallas viimasel valitsuse pressikonverentsil. „Me ei ole kuidagi selle olukorraga rahul ja olen sellest tervise- ja tööministriga korduvalt rääkinud.“

Lisaks kinnitas ta, et juhtimistasandil on muutusi vaja. Pole veel selge, kes ministritest või juhtivametnikest sule sappa saab.

Erikomisjoni esimees Urmas Reinsalu märkis, et COVID-19 vastu vaktsineerimise kehv korraldus on halvasti varjatud tõde ning viimati juhtis sellele eelmisel nädalal tähelepanu riigikontrolör.

"Riigikontrolöri raportist selgub, et vaktsineerimise juhtimises valitseb täielik segadus ja nii autoriteetse instantsi järeldustes küll kahelda ei saa. Lugedes riigikontrolöri kirja nendin, et vastutamatus selles küsimuses on jõudnud kriitilise piirini," sõnas ta.

"Kinni maksavad selle inimesed oma tervisega ja kogu ühiskond eesseisvate uute piirangutega. Seepärast kutsusingi tänaseks kokku riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungi, et kuulata valitsuse esindajate selgitusi," rääkis Reinsalu.

Riigieelarve kontrolli erikomisjon erakorraline avalik istung algab kell 13 ja on jälgitav veebis. Videosalvestist istungist saab vaadata riigikogu YouTube'i kanalil, salvestis jõuab veebi viivitusega.

Kaks tundi varem annavad Tanel Kiik, COVID-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer ja haigekassa juht Rain Laane ministeeriumide ühishoones pressikonverentsi, kus räägivad COVID-19 vaktsineerimisest. Ülekanne on jälgitav siit.