Valgevene presidendivalimistel isevalitseja Aljaksandr Lukašenka vastu kandideerinud ja mitmete hinnangute kohaselt enim hääli saanud Svjatlana Tsihhanovskaja kirjutas Twitteris: "Valgevene sportalne Kristsina Tsimanovskaja sunniti režiimi poolt Tokyost lahkuma ja Valgevenesse lendama pärast seda, kui ta kritiseeris Valgevene võistkonna juhtimiskorraldust. Ta kardab Minski naasta. Ühegi sportlase suhtes ei tohiks sellist sundi rakendada."

Tsimanovskaja keeldub lennukile minemisest, kirjutab BBC. Ta pidi osalema homme naiste 200 meetri jooksus, ent Reutersi sõnul tulid täna tema tuppa treenerid, kes käskisid tal asjad pakkida. "Ma ei naase Valgevenesse," ütles Tsimanovskaja lennujaamas uudisteagentuurile.

Skandaal sai alguse, kui naine määrati koondise poolt osalema 4x400 meetri teatejooksus, kuigi tema startimine selles polevat alguses plaanis olnud. Seepeale kritiseeris Tsimanovskaja oma koondise otsusetegijaid Instagramis. Reutersile ütles ta, et ta pandi teatevõistkonda sellepärast, et selles tegelikult jooksma pidanud sportlased jätsid dopingukontrolle vahele.

Praegu viibib ta koos Jaapani politseiga Tokyo lennujaamas ning väidetavalt plaanib Austrialt asüüli palumist.

Tsimanovskaja on läkitanud lennujaamast ka lühikese teate, milles ta palub rahvusvahelise olümpiakomitee abi tema Valgevenesse lennutamise ärahoidmisel: "Mind tahetakse mu tahte vastaselt riigist välja viia."

Naine on avaldanud oma hirmu võimaluse üle, et ta võidakse Valgevenesse jõudes vangi panna. Ta on olnud kriitiline mitte ainult oma koondise juhtide, vaid ka oma kodumaa diktaatori Aljaksandr Lukašenka suhtes.