Kolmapäeval alanud põlengutest on saanud surma kuus inimest, kirjutab BBC. Põlengud on seejuures toimunud ligi sajas erinevas kohas. Kohapeal filmitud videolt on näha, kuidas Bodrumi linnas evakueeritakse hotelle ning kuidas inimesed koos pagasiga tulekahju eest põgenevad.

CNN vahendab, et Bodrumist on evakueeritud ka üle saja Venemaa kodaniku. Sihtkoht on idanaabri turistide seas populaarne. Telekanaliga rääkinud metsandusekspert Hikmet Ozturk ütles, et kuigi 95 protsenti metsapõlgenutest Türgis põhjustavad inimesed, teeb kliima soojenemine olukorra veelgi hullemaks. Teadlase sõnul on Türgi edelaosa kliimamuutuste suhtes eriti tundlik.

Piirkonda, sealgulgas Eesti inimeste seas MM-ralli toimumispaigana tuntud Marmarist külastas ka president Recep Tayyip Erdogan, kes lubas kahju kannatajatele kompenseerida ja kõigi hoonete taastamisele riigi toe anda. Kustutusöödega abistavad ka Aserbaidžaani, Venemaa, Ukraina ja Iraani päästjad.

Süüdlaste otsimine on alanud

Türgi autokraatlik juht on viidanud süütamistele kui põlengute võimalikele põhjustele. Rahvusvahelises ajakirjanduses ei ole siiski kajastatud mõnedes Türgi väljaannetes levivaid väiteid sellest, justkui oleks tegemist separatistliku Kurdi Töölispartei terrorirünnakutega.

"Uurime põlengute algeid põhjalikult," ütles Erdogan. "Kui peaks ilmnema reetureid, kes on omaenda kodumaale tule otsa pannud, saavad nad karmi karistuse," ütles ta. Erdogani kriitikud näitavad aga näpuga hoopis riigipea poole, kelle 18 valitsemisaasta jooksul pole Türgi päästevõimekus piisavalt arenenud.

Marmarist külastades viskas president oma korteežist kohalikele teepakke, vahendab BBC Lõuna-Euroopa korrespondent:

Välisministeerium lubas Delfile, et homme antakse teada, kas on põhjust reisiinfo muutmiseks. Mitu Delfile vihje saatnut on kirjutanud, et olukord on tõsine. Ühe Türgist naasnu lähedase sõnul on olukord kohutav. "Samas, ajal, mil nemad sealt ära tulid, sõidutati sinna asemele uusi Eesti turiste, kes ei teadnud tulekahjust mitte midagi," ütles ta.