Siiani on Soome rohelises nimekirjas, mis tähendab, et ka vaktsineerimata inimestel pole mingit testimise või karantiini nõuet.

Nüüdseks aga on põhjanaabrite nakatumisnäitaja 14 päeva kohta 88,5 ja kollase nimekirja reeglid hakkavad kehtima alates 2. augustist.

Vaktsineerimata või haiguse läbipõdemata inimesed peavad edaspidi Soomest tulles esitama negatiivse koroonatesti tõendi. Kui seda pole, ​tuleb teha test riiki sisenedes. Kuni testi tulemuse teada saamiseni kohaldub nõue viibida eneseisolatsioonis.

Kollases nimekirjas on ka Island, Belgia, Šveits ning Itaalia. Sinna kuuluvad riigid, kus kahe nädala nakatumisnäitaja üle 75. Kui see kerkib omakorda üle 200, liigitub riik punasesse nimekirja. Seal on näiteks suvised turistimekad Küpros, Hispaania ning Portugal. Rohelises nimekirjas (nakatumisnäitaja alla 75) on teiste seas ka Läti ja Leedu.

Lätlaste jaoks aga oleme suuremaks ohuallikaks muutunud meie. Nad liigutasid meid kollasesse nimekirja, mis tähendab, et vaktsineerimata või haiguse läbipõdemata inimesi ootab lisaks kohustuslikule koroonatestile ees kümnepäevane karantiiniperiood, mida saab lühendada nõnda, et teha seitsmendal päeval teine test.

Eestis on viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta 131,9. Ilmselt kerkib see number lähiajal jõudsalt, kuna just viimastel päevadel on ööpäevane nakatunute arv olnud märkimisväärselt suur. Ainuüksi täna lisandus 249 uut nakatunut.