Sotside liider Indrek Saar ütles kella 11.20 paiku Delfile, et Ratas rääkis, et Soomere võiks olla võimalik kandidaat, kelle osas konsensus leida. Midagi konkreetselt veel paika siiski ei pandud. Lepiti kokku, et parteid arutavad Soomere võimalikku kandidatuuri oma fraktsioonides, uue nädala kolmapäeval kohtuvad erakonnajuhid taas ning vaadatakse, kas saab ühiselt Soomere osas edasi minna või leitakse mõni muu kandidaat.

Küll aga oli asjaosaliste soov, et president saaks valitud augusti lõpus riigikogus.

Toodi välja ka teisi nimesid. Saar sõnas, et sotside poolt viidati näiteks praegusele riigipeale Kersti Kaljulaidile ning Marina Kaljurannale.

Peaminister Kaja Kallas lausus, et Reformierakonna riigikogu fraktsioon teeb Soomerele ettepaneku kohtuda tuleval esmaspäeval. Ta lisas, et ollakse valmis suhtlema ja arutama võimalikku kandideerimist ka teistega - näiteks Kersti Kaljulaidiga. Ta oli optimistlik, et nüüd astutud sammud ja ühiskandidaat leitakse.

Tõsi, ühe suure erandiga, EKRE liigub teises suunas. Osalesid Jüri Ratas, Kaja Kallas, Indrek Saar, Helir-Valdor Seeder ning Mart Helme. Viimane asendas oma poega, EKRE esimeest Martin Helmet, kel polnud võimalik koosolekul osaleda.

Ilmselgelt oli Mart Helme sõnum, et EKRE Soomeret ei toeta, neil on oma kandidaat Henn Põlluaas. Kui küsida Helme hoiakute osas koosolekul, Kallas ohkas ja muigas irooniliselt: "Nagu Mart Helme ikka - arvas, et kõik olete lollid, midagi ei tea. EKRE pole koostööaltis." Tema sõnutsi oli selge, et EKRE ei otsi ühiskandidaati ning teistega kompromissi.

Delfi proovis Mart Helmele ka helistada, ent ta ei vastanud.

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder jäi telefonis üldsõnaliseks ning viitas, et nüüd on erakondadel arutelude koht, kas Soomere sobiks.

Ratas: me pole öelnud, et Keskerakond on kindlalt Soomere taga

Miks saaks Tarmo Soomerest Eestile hea president?


Ma kõigepealt arvan, et teaduse poolt tuua veel rohkem ühiskonnas fookusesse. Oma sisulise tööga kannab tänane Teaduste Akadeemia president seda hästi edasi. Teadus on kandnud vilja ka viise pooleteise aasta jooksul. Teiseks ma arvan, et kogu haridusvaldkond, mis on olnud Eestis alati oluline, on Tarmo Soomere tugevus. Ta on ka hea tasakaalustaja ühiskonnas, seda on täna kindlasti vaja.

Loodan, et tema puhul on võimalus pälvida vähemalt 68 riigikogu liikme toetus (vajalik valituks osutumiseks – toim)

Kuidas teised erakonnajuhid teie ettepanekusse suhtusid?

Ma arvan, et täna ei saa öelda, et neljal erakonnal on toetus Tarmo Soomerele. Küsimus oli, kas fraktsioonid-erakonnad on valmis temaga kohtuma. Öelda täna, et tal on kahe, kolme või nelja erakonna toetus, seda on natuke vara.

Mida see tähendab, et toodi eraldi välja see, et tegemist pole ametliku kandidaadi ega ametliku ettepanekuga, ega ka mitte ühegi fraktsiooni ega valitsuskoalitsiooni ettepanekuga?

Minu teada pole kumbki koalitsioonifraktsioon öelnud, et oleme ühe nime taga. Küsimus on poliitilises tunnetuses –  kas võib tulla 68 häält? Selle nimel tasub töötada, seda enam, et erakonnad ütlesid, et soov on valida president ära 30. augustil. See saab juhtuda vaid juhul, kui toetus on laiapindne. Ma arvan, et Teaduste Akadeemia tänane president Tarmo Soomere võiks selle pälvida.

Kas te oskate Keskerakonna fraktsiooni kohta juba öelda, kas need 26 häält on Soomerel olemas?

Me kindlasti kohtume temaga järgmisel nädalal ja siis saab sellele küsimusele vastata. Me pole öelnud, et Keskerakonna fraktsioon on kindlasti tema taga.

Mis nimesid veel pakuti?

Kuna nende osas hetkel ametlikke konsultatsioone ei toimu, siis ei näe põhjust spekuleerida.

Kas kolmapäevaks peaksid kõigil erakondadel Soomerele jaguvad hääled teada olema?

Mida kiiremini me saame leida ühiskandidaadi, seda parem, aga sellist ajalist survet, et kindlasti peab kolmapäeva õhtuks olema pilt selge, ei ole.

Uudis on täiendamisel.