Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu sõnas Delfile, et prokurör Gardi Anderson taotleb apellatsioonis Pärnu maakohtu otsuse osalist tühistamist, mis puutub Tarraste karistusse. Ta leiab, et mõrtsukas vääriks eluaegset vangistust.

Kõik kannatanud ja ühe kannatanu esindaja, vandeadvokaat Ants Nõmmik taotlevad apellatsioonis karistuse karmistamist.

"Apellatsioonid laekusid kohtule juunikuu lõpus, tänase seisuga ei ole kohus nende osas veel seisukohta võtnud ega tähtaegu määranud," lisas Vilu.

Tarrastele esitatud süüdistus leidis maakohtus täielikku tõestamist. Tõendust leidis ka süüdistus, et ta käitles ja omas ebaseaduslikku laskemoona. Eluaegne karistus mõistetakse ainult juhtudel, kui isik on tapnud korduvalt ehk mitmel erineval korral. Oluline faktor pigem leebe karistuse juures oli ka Tarraste kahetsus, põhjendas toona kohus.

Otsuse teinud kohtunik Rubo Kikerpill sõnas mõni aeg hiljem EPL-ile: "See otsus on tehtud ja me leidsime, et see on õige. Iga kuritegu on erinev. Väga lihtne oleks, kui oleksid mingid mallid – paned raami ümber ja saadki teada karistuse. Seda ei ole võimalik ennustada."

Mõrvari ohvrite lähedastele oli niivõrd leebe karistus aga šokk. Pärnu Postimehe ja Eesti Päevalehe ajakirjanikega vestlesid Siret ja Rando Kesküla. Nimelt olid Keskülade kolm last ning Sireti vanemad beežis Žigulis, mida Tarraste tulistas. Sireti ema suri, isa ja kaks last said haavata.

"Me tõusime püsti, ütlesime "Häbi Eesti riigile!" ja läksime saalist välja," kirjeldas Siret Kesküla, kuidas nad kohtusaalis reageerisid. Keskülad olid otsuses siiralt pettunud. Nad ütlesid, et kui nad kohtust õiglust ei leia, loobuvad nad Eesti kodakondsusest. Nende meelest oleks õiglane karistus eluaegne vangistus.

Õuduste õhtu Lihula lähistel

Tarraste sõitis mullu 6. juuni õhtul oma Subaruga Lääneranna vallas Lihula lähistel üle ohutussaare Olerexi tanklasse. Seal rammis ta autosid ja poehoonet.

Viimaks jõudis ta ringiga välja autoteele ja mootorrattur Virgot Rägastik asus teda jälitama. Just tema andis häirekeskusele liiklusõnnetusest teada ja kirjutas ka oma sõpradele, et jälitab joonud juhti. Rägastik ja Tarraste jõudsid teeristi, kust vasakule jääb Lihula, paremale pikk ja sirge kruusatee ning mööda seda umbes kuue kilomeetri kaugusel Tarraste kodu. Tarraste keeras auto kodu poole, jõudis sellega sõita alla kilomeetri ja lõpetas kraavis. Mootorrattaga Rägastik oli tal endiselt järel.

Tarraste avas Subaru ukse ja korraga oli ümbruskonnas kuulda mitut lasku. Tarraste tulistas korduvalt Rägastikku, seejärel jalutas ta mootorratturi juurde kontrollima, küünitas lähemale ja tulistas Rägastikku uuesti korduvalt pähe.

Umbes pool tundi hiljem ja kaheksasada meetrit enda maakodule lähemal avas Tarraste uuesti tule vastutuleva Žiguli pihta. Autot tabasid kümned kuulid ning selles olnud kahest vanavanemast ja kolmest lapselapsest said pihta kolm. 61-aastane vanaema Ülle Heinver suri ja kaks lapselast, kolme- ja viieaastane, said raskelt vigastada.

Seejärel suundus ta lähedalolevasse metsa, kus tulistas politseinike suunas. Üks politseinik sai tabamuse pea piirkonda, ent hullema hoidis ära see, et ta kandis kiivrit. Politsei piiras Tarraste ümber nii, et tema liikumine oli takistatud. Tarraste ja politsei vahel puhkes mitu tulevahetust. Kell 00.40 peeti Tarraste Tuudi raudteejaama hoonete lähedal kinni.

Tal tuvastati pärast kinnipidamist alkoholi ja rahustite tarvitamisest tingitud joove, kuid prokuratuuri hinnangul ei takistanud joove mõistmast, millised on tema tegude tagajärjed.

Tarraste olevat ülekuulamisel öelnud, et pidas nii mootorratturit kui ka Žigulis sõitjaid politseinikeks.