Enne Riiklkku Erakorralise Olukorra Komiteesse kuulumist oli Baklanov Nõukogude Liidu raketi- ja kosmosevaldkonna juht ja kosmosesüstiku Buran projekti koordinaator. Tema surmast teatas Twitteris Venemaa kosmoseorganisatsiooni Roskosmos juht Dmitri Rogozin, vahendab RBK.

Baklanov sündis Ukrainas Harkivis 1932. aasta 17. märtsil. Ta oli Nõukogude Liidu üldmasinaehituse minister, kaitsenõukogu esimehe esimene asetäitja ja kommunistliku partei keskkomitee sekretär. Baklanov oli ka Nõukogude Liidu ülemnõukogu liidunõukogu 11. koosseisu liige aastatel 1984-1989 ning rahvasaadik aastatel 1989-1992. Ta oli sotsialistliku töö kangelane ja Lenini preemia laureaat.

Riiklik Erakorralise Olukorra Komitee eksisteeris neli päeva 1991. aasta 18.-21. augustil. Sellesse kuulus kaheksa meest: lisaks Baklanovile Nõukogude Liidu asepresident Gennadi Janajev, KGB esimees Vladimir Krjutškov, peaminister Valentin Pavlov, siseminister Boriss Pugo, talupoegade liidu esimees Vassili Starodubtsev, riigiettevõtete ja tööstusobjektide liidu president Aleksandr Tizjakov ja kaitseminister Dmitri Jazov.

Putšistid isoleerisid Nõukogude Liidu presidendi Mihhail Gorbatšovi kolmeks päevaks Krimmi ning Moskvasse toodi sõjavägi.

Putš kukkus aga läbi ja Nõukogude Liit lagunes.