Võrus on 2. jalaväebrigaadi Taara linnakus koroonaviirusesse nakatunud 10 ajateenijat, kinnitas brigaadi tsiviil-sõjalise koostöö ohvitser nooremleitnant Rasmus Kork Delfile. Ta lisas, et ükski nakatunud isikutest ei olnud teenistusse saabudes COVID-19 vastu vaktsineeritud.

Kork selgitas, et haigestunud ajateenijad on suunatud karantiini linnaku meditsiinikeskusesse ja nende lähikontaktsed on isoleeritud kasarmutesse selleks eraldatud korrustele.

Tema sõnutsi jõudis koroonaviirus väeossa tõenäoliselt uute ajateenijate saabumisega. Saabumise päeval tuvastati kiirtestiga üks koroonapositiivne, kes koheselt karantiini paigutati. "Tõenäoliselt sattus aga testi aeg praegustel COVID positiivsetel veel peiteperioodi," nentis Kork ja lisas, et nädalavahetusel toimunud külastuspäeva ja haiguspuhangu vahel ei ole seni seost leitud.

Nooremleitnant ütles, et Taara linnakus võimaldatakse teenistusse saabunutel ajateenijatel end kaitsepookida. Lisaks sellele on siseruumides kohustuslik kanda näomaski ning linnakusse sisenevatele teenusepakkujatele on kehtestatud isikukaitsevahendite kandmise kohustus. Spordi- ja vaba aja veetmise ruume kasutatakse ainult allüksuste kaupa ning seal on kehtestatud ka muid piiranguid. Kork lisas, et teenistujate vahelised kontaktid on viidud miinimumini ja pööratakse tähelepanu hügieeninõute täitmisele.

Tapa linnakus on 33 nakatunut

Eilse seisuga on Tapa linnaku 1. jalaväebrigaadis eelmisel nädalal teenistust alustanud ajateenijate hulgas tuvastatud 33 koroonapositiivset, kinnitas 1. jalaväebrigaadi staabi meditsiiniohvitser major Indrek Olveti eile Delfile. Ta lisas, et teenistusse saabunutele tehti kiirtest, mõned testidest olid ka positiivsed. Olveti sõnul isoleeriti kohe nii nakatunud kui ka lähikontaktsed.

Haigestunud ja lähikontaktsed viibivad karantiinis Tapale spetsiaalselt püstitatud konteinerlinnakutes. "Nakatunud ja isoleeritud ajateenijatel puudub kontakt teiste linnakus teenivate ja töötavate inimestega: nad on teistest eraldatud, samuti toimetatakse nendeni toit jms kontaktivabalt," kinnitas Olveti ja lisas, et kogu brigaadi testimist praegu vajalikuks ei peeta.

Soovijad saavad teenistusse saabudes end kaitsepookida. Olveti märkis, et pea pooled ajateenijatest olid teenistusse jõudes koroonavaktsiini saanud ja enamik mittevaktsineerituid on valmis kaitsesüsti saama. Samuti on 1. jalaväebrigaadi linnakutes kaitseväelastel, teenistujatel ja ajateenijatel kohustus kanda siseruumides ja riviformatsioonis liikudes maski. Majori sõnutsi on keskmine vaktsineeritud tegevväelaste protsent praegu 93.