Sun vahistati selle aasta märtsis. Tema ettevõte Hebei Dawu Põllumajandus- ja Loomapidamisgrupp tegeleb Hiinas põllumajandustootmisega ning sellel on umbes 9000 töötajat. Sun on Hiina Kommunistliku Partei tuntud ja häälekas kriitik, vahendab CNN.

Sun mõisteti süüdi „rahvahulga kokkuajamises riiklike institutsioonide ründamiseks, avaliku teenistuse töö takistamises, tülinorimises ja probleemide tekitamises, tootmise ja tegevuse häirmises, väljapressivas kauplemises, ebaseaduslikus kaevandamises, põllumajandusmaa ebaseaduslikus hõivamises ning avaliku raha ebaseaduslikus kogumises,” teatas Gaobeidiani rahvakohus oma ametlikus avalduses.

Lisaks 18-aastasele vangistusele määrati Sunile ka trahv 3,11 miljonit jüaani (405 000 eurot).

Sun oli üks väheseid inimesi Hiinas, kes süüdistas valitsust avalikult püüdes kinni mätsida 2019. aasta seakatkupuhangu tegelikku ulatust. Hiinas suri lõpuks katku üle saja miljoni sea.

Kohalikus meedias on ilmunud teateid ka selle kohta, et Sunil oli maavaidlus kohalik riikliku farmiga. Reutersi teatel väitis Sun, et kümned tema ettevõtte töötajad said 2020. aastal vigastada võitluses politseiga, kui püüdsid takistada riigifarmi töötajaid üht Suni ettevõtte hoonet lammutamast.

14. juulil teatas organisatsioon Hiina Inimõiguste Kaitsjad, et Sun antakse kohtu alla, et karistada teda inimõiguste kaitsmise eest.

„Sun Dawu on andnud erakordse panuse Hiina kodanike elu parandamisse Hiina maapiirkondades. Tema toetus õiguskaitsjatele oli jätkuks tema murele Hiina majanduse äärealadel olevate inimeste heaolu pärast,” teatas Hiina Inimõiguste Kaitsjate esindaja Ramona Li. Organisatsiooni teatel vahistati Sun koos naise ja täiskasvanud lastega.

Hiinas on hakatud üha rohkem võimudele ebamugavaid eraettevõtjaid maha suruma. 2020. aasta septembris antud juhistes teatas kompartei, et erasektor vajab „poliitiliselt mõistlikke inimesi”, kes „kuulavad kindlalt parteid”.

2020. aasta septembris pandi korruptsioonis süüdistatuna 18 aastaks vangi teine miljardär Ren Zhiqiang, kes kritiseeris häälekalt Hiina presidendi Xi Jinpingi koroonaviirusevastast strateegiat. Renile omistatud kirjutises nimetati Xi’d võimuahneks klouniks.