„Meie reservid on ammendatud, me oleme kasutusele võtnud kõik telgid, praegu viime polügoonile välismaalt saadud telke,” ütles Leedu piirivalveteenistuse ülema asetäitja, kolonel Vidas Mačaitis, vahendab Leedu Delfi.

Eestist sai Leedu äsja sada kilomeetrit okastraati, aga selle tõhusus on küsitav, sest näiteks pühapäeval tuli kolm migranti okastraadist läbi ja arstiabi nad ei vajanud.

„On erinevaid ettepanekuid selle kohta, kuidas seda paigaldada, et see oleks efektiivsem,” märkis Leedu siseminister Agnė Bilotaitė.

Üks migrant avaldas piirivalvuritele vastupanu ja teda hammustas teenistuskoer.

„Kui ei täideta piirivalvurite nõudmisi ja põgenetakse, võib kinni püüda ja hammustada teenistuskoer,” selgitas Mačaitis.

Dieveniškėse külas skandeerisid kohalikud elanikud migrantide perekondade sinna paigutamise vastu: „Ei, ei, ei!”

Siseminister ütles, et kohalikke elanikke ässitatakse võimude otsustele vastupanu osutama.

„See on inimeste hirmutamine, ässitamine riigi vastu tegutsema,” ütles Bilotaitė.

Kohalikud räägivad, et tunnevad mõne poliitiku toetust.

„Meid toetavad mõned poliitikud, toetab Leedu poolakate valimisaktsioon, nad on alati meiega. Parlamendiliige Beata Petkevič käib iga päev siin, me näeme ja tunneme seda toetust. Me ei ole teiste erakondade toetuse vastu, aga teised erakonnad millegipärast ei tule ega toeta meid,” ütles telekanalile LNK Dieveniškėse elanik Mečislovas Butrimas.

Bilotaitė andis mõista, et võib-olla ei taha selle piirkonna elanikud, kus õitseb salakaubavedu, enda juurde korravalvureid.

„Nähtavasti on soov saada poliitilisi dividende või on mingid teised motiivid, sest see on spetsiifiline koht. Nähtavasti väga ei taheta, et seal oleks rohkem korravalvureid, rohkem kontrolli, see võib segada ebaseaduslikku tegevust,” ütles Bilotaitė.

Dieveniškėse elanikud kinnitavad, et ei karda korravalvureid, nende suurem arv hoopis rahustaks.

„Lihtsalt otsitakse iga ettekäänet meie mustamiseks. Neil ei ole enam midagi öelda, nad ei suuda tunnistada, et tahtsid teha Dieveniškėsest migrantide saare,” ütles Butrimas.

Esimene moodulmajakestest linnak migrantide jaoks valmib Medininkais piirivalvekooli territooriumil augusti algul. Sinna paigutatakse ligi 900 migranti.

„Meil on andmeid, et Grodnas on praegu umbes 2000 ebaseaduslikku migranti, kes ootavad piiri ületamist. On erinevat informatsiooni,” ütles Mačaitis.

Eile teatas Bilotaitė, et loobuti plaanist paigutada migrandid Dieveniškėsesse.

Eile külastas Dieveniškėst ootamatult Leedu president Gitanas Nausėda ja täna on tal kavas kohtumine erakondade juhtidega, et kujundada välja ühine seisukoht migrantsioonikriisi lahendamise asjus.