Ratas kutsus reedeks parlamendierakondade esimehed kohtumisele, et tutvustada neile järgmise presidendi võimalikku kandidaati, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Ratas ja Reformierakonna esimees peaminister Kaja Kallas on seni saanud riigipeaks kandideerimise ettepanekule eitavad vastused endiselt kaitseministrilt ja nüüdselt suursaadikult NATO-s Jüri Luigelt, üleminekuvalitsuse justiitsministrilt ja vandeadvokaadilt Jüri Raidlalt, Eesti Panga endiselt presidendilt ja praeguselt peaministri majandusnõunikult Ardo Hanssonilt ning veel mitmelt võimalikult kandidaadilt.

Soomere nime on erakondade vahel kombatud, kinnitas uue riigipea otsingutega kursis olev poliitik. "Tema nimi ei peaks parlamendierakondade esimeestele üllatusena tulema," ütles ta.

Teine poliitik, kellega ERR vestles, tunnistas, et Soomere võib osutuda kandidaadiks, "kellel on mitte rohkem pooldajaid, vaid vähem vastaseid".

Jüri Ratas lootvat, et Soomere võiks saada toetust Reformi- ja Keskerakonna, samuti Isamaa ja sotsiaaldemokraatide juurest, mis tooksid talle parlamendis vähemalt 68 häält, mis on minimaalne lävi, et president riigikogus valida.

Juhul, kui parlamendierakondade esimehed ei lükka reedel Soomere kandidatuuri kõrvale, tuleb tal ilmselt kohtuda riigikogu fraktsioonidega ja vastata nii sisepoliitika kui rahvusvahelise elu teemal küsimustele.

"Kui Jüri Ratase ettepanek on teistele parteijuhtidele huvitav, siis saavad Soomere kohtumised fraktsioonides olema tõsised katsumised, et millise presidendi me tema puhul saaksime, kui terav on tal sisepoliitiline pilk ja kui kaugele ulatub välispoliitiline vaade," oletas üks võimupoliitikuid.