„Viimasel aastal on niigi keerulises olukorras Ukrainal tulnud hakkama saada ka tervisekriisiga, mistõttu on mul väga hea meel, et saame pandeemia seljatamiseks oma pikaajalisele partnerile abikäe ulatada. Meie samm aitab kaasa pandeemia leviku tõkestamisele meie regioonis ning nii saab ka Ukraina rohkem keskenduda poliitiliste ja majanduslike väljakutsete lahendamisele,“ ütles välisminister Eva-Maria Liimets.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul tuleb globaalse COVID-19 pandeemia peatamiseks tagada kõigi riikide elanikele juurdepääs kvaliteetsetele ja ohututele vaktsiinidele. „Me keegi ei ole selle raske haiguse eest kaitstud enne, kui kogu maailmas on saavutatud piisav vaktsineerituse tase. See on ka põhjus, miks Eesti panustab koos teiste Euroopa Liidu riikidega globaalse vaktsineerimise edenemisse,“ ütles Kiik.

Täna Ämari lennubaasist Ukrainasse teele läinud 52 800 vaktsiinidoosi lähevad esmajärgus Ukraina reservväelastele ning need toimetab kohale Eesti õhuväe transpordilennuk PZL M28 Skytruck. „Oluline on ka rõhutada, et vaktsiinid on ainult üks osa meiepoolsest väga laiaulatuslikust toest, mida me Ukrainale pakume ja mis hõlmab alates konfliktis haavata saanud sõdurite taastusravist kuni erineva taseme väljaõppeni välja,“ ütles kaitseminister Kalle Laanet.

Valitsuse otsusel annetab Eesti Ukrainale kokku 200 000 AstraZeneca vaktsiinidoosi, millest 52 800 vaktsiinidoosi annetab Eesti Ukrainale kahepoolselt ning ülejäänud Euroopa Liidu COVID-19 vaktsiinide jaotamise mehhanismi kaudu.

Järgmised Ukrainale annetatavad vaktsiinidoosid toodetakse vastavalt Eestile mõeldud dooside tootmisgraafikule selle aasta jooksul ning toimetatakse vastava mehhanismi kaudu kokkulepitud riikidele.