„Nähtavasti on minu juures läbiotsimine. Uksele koputab politsei,” kirjutas Dobrohotov ja lisas, et advokaat ei tuleks talle kahjuks, vahendab Interfax.

Dobrohotovi vastu algatati kriminaaljuurdlus Hollandi ajakirjaniku Max van der Werffi laimamise pärast, teatas viimase advokaat Stalina Gurevitš

Gurevitš selgitas, et avaldus esitati seoses sellega, et Dobrohotov väidab, et Van der Werff teeb raha eest koostööd välismaise luureteenistusega.

Van der Werff teatas RIA Novostile, et ootab Dobrohotovilt vabandusi ja avaldatud materjali ümberlükkamist.

Telekanalile Dožd kommenteeris asja Bellingcati ajakirjanik Hristo Grozev.

Grozev ütles, et rääkis Dobrohotoviga eile õhtul. „Kõik oli nagu plaanitud, ta kavatses täna komandeeringusse sõita,” ütles Grozev.

Grozevi sõnul arvas Dobrohotov, et pidev uuringute avaldamine garanteerib talle ohutu viibimise Venemaal.

Grozev täpsustas ka, et ametlik teade selle kohta, miks läbiotsimine toimub, ei puutu ilmselt asjasse, ja Hollandi ajakirjanik, kes ilmselt Dobrohotovi üles andis, töötab Venemaa sõjaväeluure GRU heaks.

Bellingcat teatas juba 2020. aasta novembris, et neil on tõendeid, et ingliskeelne meediaplatvorm Bonanza Media, kus Van der Werff ja Vene ajakirjanik Jana Jerlašova töötavad, on Venemaa kontrolli all, vahendab Hollandi ringhääling NOS.

Van der Werff ja Jerlašova on alates Bonanza Media asutamisest 2019. aastal kirjutanud lugusid Malaysia Airlinesi lennu MH17 allatulistamise kohta Donbassis, milles seatakse kahtluse alla Hollandi juhitud ühise uurimismeeskonna (JIT) ja Hollandi prokuratuuri juurdluse käigus leitu.

Bellingcati andmetel on Bonanza Media olemas ainuüksi desinformatsiooni levitamiseks, mis selgub häkkerite vahelt võetud e-kirjadest. Samuti on vahelt võetud andmeid kahe Vene ohvitseri telefonikõnedest ja edastatud Bellingcatile.

Nende andmete järgi oli Vene salateenistuse kahel ohvitseril Bonanza Mediaga regulaarne kontakt ja nad vaatasid enne avaldamist üle ka sealsed artiklid.

Lisaks sellele anti Bellingcati teatel Vene propagandakanali RT endisele ajakirjanikule Jerlašovale ja Van der Werffile ligipääs Ida-Ukraina aladele, kuhu teised ajakirjanikud ei pääsenud.

Bellingcati teatel on hollandi blogija Van der Werff Venemaale ja Ida-Ukraina separatistidele kaasatundja. Koos Jerlašovaga on ta teinud MH17-st ka dokumentaalfilmi, milles kritiseeritakse JIT juurdlust.