MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 30,2%, konservatiivset rahvaerakonda 23,7% ja Keskerakonda 17,4% valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal oleva Reformierakonna toetus kasvas nädalaga 1,2%. Teisel kohal oleva EKRE toetus liigub tõusvas trendis ning rahvuskonservatiivide toetus on kõrgeimal tasemel alates 2019. aasta algusest.

Kolmandal kohal oleva Keskerakonna toetus langes nädalaga 1% võrra ning viimaste tulemuste põhjal on Keskerakonna toetus madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui uuringufirma Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Reformierakonna edu EKRE ees on nüüd 6,5% ning see vahe on viimase kahe nädalaga veidi kasvanud. EKRE edestab Keskerakonda omakorda 6,3%-ga, nii suur pole nende kahe erakonna vahe varem olnud.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 (12,6%), sotsiaaldemokraadid (7,1%) ning Isamaa (6%). Sotside toetus on nelja nädalaga langenud 1,2% võrra.

Kokku toetab koalitsioonierakondi 47,6% ja opositsiooniparteisid 36,8% valijaist.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 28. juunist 27. juulini, mil kokku uuriti 4002 valimisealise Eesti kodaniku arvamust.

Tulemuste presenteerimisel on Ühiskonnauuringute Instituut ja Norstat keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. Sel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil - telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.