"Riigikontroll nendib, et meie ladudes seisab tuhandeid kasutamata vaktsiine – nädala taguse seisuga koguni üle 170 000 doosi Pfizeri ja Moderna vaktsiini. Samal ajal on üle Eesti sadu tuhandeid inimesi, kes tahavad ja vajavad vaktsiini, kuid mingil põhjusel pole seda saanud. See on lubamatu olukord," ütleb valitsusjuht.

"Vaktsineerimise korraldus on varemgi tekitanud tõsiseid küsimusi, mistõttu olen pidevalt nõudnud sotsiaalministeeriumilt ülevaateid ja tegutsemist. Täna, Riigikontrolli analüüsi valguses nõudsin kahetunnise kohtumise käigus vaktsineerimise eest vastutavalt tervise- ja tööministrilt Tanel Kiigelt sisulisi vastuseid ja konkreetseid tähtaegu, mil probleemid saavad lahendatud," märgib ta.

"Riiulitel seisev vaktsiin peab jõudma sinna, kus tahtjaid on ja vaktsiinist on puudus. Vaktsineeritud inimesed tagavad Eesti avatuse."

Kallase puhkus pidi kestma 30. juulini. Tema kohustusi täitis tänaseni riigihalduse minister Jaak Aab.

Delfi kajastas täna, et riigikontrolör Janar Holm saatis peaminister Kallasele märgukirja, kus avaldas hämmeldust vaktsineerimise aeglase tempo üle ning teeb pihuks ja põrmuks sotsiaalministeeriumis ette valmistatud uue vaktsineerimiskava.

Riigikontrolöri kirja põhilised märkused:

*Vaktsiini ei ole puudu, seda on kappides üle.

*1. juulist alates pole valitsusel enam kehtivat vaktsineerimisplaani.

*Erinevates vaktsineerimisplaanides seatud eesmärgid pole olnud ega ole mõõdetavad. Eesmärke sõnastatakse nii, et neid saaks kindla peale täidetuks painutada.

*8. juulil valitusele esitatud uus vaktsineerimisplaani uus kava ei räägi midagi noortest ega vähevaktsineeritud piirkondade järele aitamisest.

*Valitsusele esitatud dokumendis on lehekülgede kaupa „taustainfot“, kuid ei räägita, kuidas eesmärgid täide viiakse.

*Sotsiaalministeerium isegi ei esita valitsusele saadetavates ülevaadetes infot, kuidas vaktsineerimise eesmärke jooksvalt täidetakse. Valitsus elab sisuliselt teadmatuses.

*Vaktsineerimise korraldus on jäik, seda pole suudetud paindlikult oludega kohandada, taolised võimalused on kasutamata jäetud.