Nakkuskordaja R, mis näitab, mitut inimest üks koroonaviirusega nakatanu keskmiselt nakatab, on taas tõusmas. Krista Fischer ütles täna Delfile, et juuli alguses läks nakkuskordaja R üle 1 ning on praegu 1,4 ja 1,5 vahel. Fischeri sõnul oli nakkuskordaja viimati nii kõrge novembri alguses, kuid praeguse tõusu põhjuseks on oluliselt nakkavam delta tüvi.

Inimesed näevad, et nakkuskordaja tõusu taga peituvad nii leevenenud piirangud, rahva soov taas vabalt ringi liikuda kui ka välismaalt sissetoodud juhtumid. Samas peetakse viiruse leviku hoogustumist ka juhuseks. Arvatakse, et peamine vastutus leviku piiramisel lasub rahva õlgadel: tuleks end vaktsineerida, vähe ringi liikuda ja kodus püsida.

“Need inimesed, kes on nõrgemad, kes ei saa [vaktsineerida], siis me peame neid kaitsma sellega, et me saame kas vaktsiini või kanname maske. Osad vinguvad, et nad ei taha vaktsiini, osad inimesed reaalselt ei saa vaktsiini [saada],” sõnas kodanik, kes rõhutas, et kaitsepookimise edenemise eest vastutavad Eesti inimesed, mitte poliitikud.

Teisalt jagub ka skeptikuid, kes end vaktsineerida ei lase ja hoiavad enda sõnutsi viirust eemal muude vahenditega. Näiteks püsitakse võimalikult palju kodus või peetakse immuunsüsteemi piisavalt tugevaks, et koroonaviiruse vastu võidelda. Kuidas aitavad viiruselevikut pidurdada vaktsiini kahtlejad? “Mina ei ole selle heaks midagi teinud, mina katsun kulgeda lihtsalt niisama,” nentis üks vaktsineerimata linlane, et ta ei olegi kuidagi viiruseleviku tõkestamisesse panustanud.

Vaata pikemalt videost, mida arvavad elanikud koroonaviiruse hoogustumise põhjustest, keda peavad nad vastutajaks ja kuidas ollakse ise valmis panustama leviku pidurdamisse.