„Praegu ei ole aeg normaalsusse naasta, sest kahe vaktsiinidoosiga hõlmatus on ebapiisav,” ütles Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna abiülemarst Eeva Ruotsalainen, vahendab Yle Uutiset.

„Praegusel hetkel levib meie epideemia restoranides, baarides, suurtel eraüritustel ja pidudel, festivalidel ja publikuga üritustel,” loetles Ruotsalainen. „Tervikpildina liigub epidemioloogiline olukord muret tekitavas suunas kogu Soomes.”

Nakatumise kasv räägib Ruotsalaineni sõnul eriti sellest, et vaktsineeritusest ei piisa nakatumiste elanikkonna hulgas ära hoidmiseks. Näha on ka see, et paljud alla 30-aastased on endiselt vaktsineerimata või saanud vaid ühe doosi.

Soomes kehtib endiselt riiklik koroonastrateegia ja peab olema võime reageerida muutunud epidemioloogilisele olukorrale, võttes kasutusele strateegiakohaseid piirangumeetmeid, märkis Ruotsalainen.

Ruotsalainen tuletas inimestele meelde ka isiklikku vastutust teiste ja iseenda kaitsmise eest.

„Lihtsaimad ettevaatusabinõud on endiselt maskid avalikes kohtades ja ühistranspordivahendites ning ohutud vahemaad. Lisaks sellele on tähtis, et iga vaktsineerimisjärjekorras olija laseks süstida kaks koroonavaktsiini doosi, et naasmist normaalsuse juurde saaks kiirendada,” ütles Ruotsalainen.

Ruotsalaineni sõnul ei piisa praegu käte desinfitseerimisest, pindade puhastamisest ja üksikisiku vastutusel olevast distantsi hoidmisest.

Üks lahendus oleks Ruotsalaineni sõnul koroonapassi kasutuselevõtt üritustel. Selle abil võiks vaikselt aasta lõpuks normaalsesse ellu naasta.

„On vaja uut strateegiat, milles koroonapassil on märkimisväärne osa. See tagaks kõige paremini tervise seisukohalt ohutu ürituste korraldamise,” ütles Ruotsalainen.