Konflikt puhkes pärast seda, kui iraaklased keelasid teistel migrantidel vastu võtta neile toodud sööki, vahendab Leedu Delfi.

„Kõik algas hommikul, kui ei lubatud migrantidele välja jägada kohale toodud toitu. Toitu ei lubatud vastu võtta isegi lastel ja noortel ning naistel. Nüüd toodi lõuna ja ka seda ei lubata laiali jagada,” ütles Leedu Delfile Alytuse omavalitsuse administratsiooni direktor Virgilijus Pranskevičius.

Alytuse rajooni juhi Algirdas Vrubliauskase sõnul hakkasid migrandid rahulolematust üles näitama juba eelmisel reedel pärast seda, kui Verebejai laagrisse tulid ühe telekanali ajakirjanikud.

„Nähes videokaameraid tulid neile kiiresti meelde oma õigused, nad hakkasid karjuma „freedom” (inglise keeles „vabadus” – toim) ja esitama nõudmisi. Üks neist oli saata arst, kes vaataks läbi kõik soovijad. Me täitsime selle nõudmise. Aga ülejäänud nõudmised, nagu telefonide tagastamine, ei ole meie pädevuses,” ütles Vrubliauskas.

Pranskevičiuse sõnul nädalavahetusel migrandid veidi rahunesid, sest neile lubati, et vastutavad isikud vaatavad nende nõudmised läbi.

„Aga täna hommikust ei ole läbirääkimistest juttugi. Nad loopisid toidu välja. Iraaklased ise keelduvad söömast ja keelasid seda võtta ka teistel. Ainus nõudmine on nad territooriumilt välja lasta,” ütles Pranskevičius.

„Seal on igal pool praht, tualettides ajavad ekskremendid üle ääre, migrandid ei lase töötajaid kanalisatsiooni korda tegema. Praegu kardame me ise sinna töötajaid saata, see ei ole ohutu,” rääkis Pranskevičius.

Praegu peab Verebejais korda 16 ühiskondliku julgeoleku teenistuse töötajat, kelle tööpäevad on kaheksatunnised ja kes magavad ka ise magamiskottides tara juures. Seejärel algab uus vahetus. Pole korralikke pesemisvõimalusi.

Grupp inimesi autodega blokeeris aga ligipääsu Rūdninkai polügoonile, kuhu on kavas migrante majutada.

Mitu tundi teed blokeerinud inimestele kutsuti lõpuks politsei ja toimusid kähmlused. Edasi püüdsid inimesed blokeerida polügooni väravaid, et mitte lasta sisse veokit vajaliku varustusega. Selle peale saabus kohale märulipolitsei ja ajas inimesed laiali.

Polügoonile kavatsetakse paigutada umbes 1500 migranti.

Politsei pidas eile kinni kaheksa inimest, keda kahtlustatakse korrakaitsjate nõudmiste täitmata jätmises, teatas politsei pressiesindaja Ramūnas Matonis.