Kuigi päeva esimeses pooles kirjutati Eesti meedias, et Keskerakonna esimees Jüri Ratas (KE) ja peaminister Kaja Kallas (RE) on leidnud ühiskandidaadi ning esitlevad täna erakorraliselt kokku kutsutud fraktsioonide koosolekutel nime erakonnakaaslastele, siis konkreetset nime keskfraktsiooni koosolekul siiski ei kõlanud.

"Ega see protsess täna kellelegi rõõmu ei tee," ütles Karilaid Delfile pärast keskpäeval toimunud fraktsiooni koosolekut, kus ta muuhulgas Mailis Repsi asemel fraktsiooni esimeheks valiti.

"Nii palju saime teada, et täna seda nime ei ole, sest tänases võrrandis on vaja palju kooskõlastusi," rääkis Karilaid.

Ta selgitas: "Valitsuserakondadest üksi on vähe, et [president] ära valida parlamendis. Seal on vaja saada kolmas osapool. Ju siis selles ahelas mõni lüli ei ole olnud oma rohelist tuld andev ja see on see põhjus, miks ka seda nime, kellest on räägitud, välja öelda ei saa."

Karilaiu sõnul käis aruteludest läbi 7-8 nime, kelle seas on nii akadeemilise tausta kui ettevõtlustaustaga inimesi. "Aga sellist nime, mis on läbinud kõik kandidaadiks saamiseks vajalikud filtrid, sellist nime ei ole," kinnitas Karilaid.

"Kui me siin lähima kümne päeva jooksul ei leia seda inimest, siis on Keskerakonnal ka plaan B," rääkis Karilaid protsessi edasisest käigust. Seda aga, mis siis on erakonna plaan B, Karilaid ei avaldanud.

Täna õhtul kell 20 koguneb Reformierakonna fraktsioon, kus olukorrast presidendivalimiste rindel annab erakonnakaaslastele ülevaate peaminister Kaja Kallas.