USA president Joe Biden kinnitas Afganistani presidendile Ashraf Ghanile, et riigil on ka pärast järgmisel kuul lahkuvaid ameeriklasi jätkuvalt USA toetus olemas. Äärmusühendus Taliban on aga öelnud, et püsiva rahu saavutamiseks peab Ghani ametist lahkuma.

Biden pidas Ghaniga eile telefonivestluse ja ütles, et USA jätkab Afganistanile humanitaar- ja arengukoostöö abi andmist ning rahastab ka riigi julgeolekujõude.

Valge Maja avalduse kohaselt kritiseerisid Biden ja Ghani kõne käigus Talibani jätkuvat vallutustegevust Afganistanis. „President Biden ja president Ghani olid sama meelt - Talibani käimasolev rünnak on vastuolus liikumise enda väitega, et Taliban toetab konflikti lahendamiseks läbirääkimisi," seisis avalduses.

Taliban on viimaste nädalate jooksul vallutanud järjest Afganistani võimude kontrolli all olnud alasid. USA ja NATO väed lahkuvad õige pea riigist.

Afganistani võimud olid eile kurtnud, et riigi õhuväel pole Talibanile vastu hakkamiseks piisavalt varustust. Biden arutas Valge Maja kinnitusel Ghaniga ka sellel teemal.

Lisaks teatasid USA võimud eile, et eraldavad Afganistani migrantide abistamiseks 100 miljonit dollarit (85 miljonit eurot). Lisaks evakueerivad ameeriklased Afganistanist nendega koostööd teinud inimesi, kes saavad USA-s elamiseks eriviisa.

Valge Maja oli sel kuul teatanud, et 20 000 afgaani tõlki on andnud sisse avalduse USA-lt asüüli saamiseks. Need taotlejad, kes läbivad edukalt julgeolekukontrolli, võidakse Valge Maja pressiesindaja sõnul paigutada ajutiselt mõnda USA sõjabaasi välismaal.