Sotsiaalministeeriumi COVID-19 vaktsineerimise töörühma kommunikatsiooninõunik Gea Otsa selgitas, et Järvamaal veel hommikul oli aegu, aga need olid täna lõunaks otsas. Järvamaa haigla avab uued ajad esmaspäeval. „Hiiumaale peaks ka uusi aegu lisanduma peatselt,” ütles Otsa. Ta lisas, et neis paigus, kus on juuli ajad täis, on lisatud vabu aegu augustisse.

Allolevas graafikus on tänase seisuga digiregistratuuris saadaval olevad vabad ajad augusti lõpuni.

Hiiumaal on vähemalt ühe süsti saanud 72% elanikest, seal läheb maakondadest kõige paremini. Küll aga pole seis nii hea Järvamaal, Võrumaal, Lääne-Virumaal ja teistes maakondades, kuhu tänase seisuga on saadaval väga vähe vaktsineerimisaegu. Võrumaal on ühe doosi saanud 51% elanikest ning suve lõpuni on seal vaid kuus vaba aega. Nende täitumisel lisatakse aga aegu juurde.

Viljandi haiglast selgitati, et augustikuu ajad avavad nad augusti alguses. See aga tähendab, et inimesed ei saa kaitsesüsti ette planeerida.

Viljandis polnud terve kuu vaba Pfizeri aega

Maalehest selgus, et üks 17aastane Viljandi kohalik neiu on juba kuu aega püüdnud leida Viljandi haiglast vaktsineerimiseks aega, aga aega polnud.

Tänase lõuna seisuga on Viljandimaal augusti lõpuni 121 vaba vaktsineerimisaega. Viljandi haigla koostööteenuste juht Krista Valdvee selgitas, et kuna ka meditsiinitöötajad vajavad veidi puhkust, siis töötavad nad juulis vähendatud mahuga. „Kõik esmased ajad on olnud väljas ka digiregistratuuris, aga viljandimaalased on väga tublid vaktsineerijad ning ajad täituvad kiiresti,” lisas ta.

Juulis tegeles haigla põhiliselt teiste dooside süstimisega. Esimesi doose on siiani juulis Viljandi haiglas kokku tehtud vaid 665, neist 480 oli Jansseni vaktsiin, mis ei sobi alaealistele. Seetõttu jäigi kõnealune 17aastane süstist ilma.

Viljandi vaktsineerimisbussis on aga Viljandimaal kokku tehtud 719 doosi. Vaktsineerimisbussis süstimiseks ei pea end registreerima.

Valdvee selgitas, et augustist alustatakse taas vaktsineerimisega täismahus, kuna ollakse puhkusteajast väljumas. 29. juulil süstitakse 140 doosi Pfizerit ning ka 60 Modernat seda juhul, kui Moderna vaktsiin jõuab kohale, lisas Valdvee.

Perearstilt saab ka süsti küsida

Gea Otsa sotsiaalministeeriumist kinnitas, et aina enam perearste vaktsineerib ja enamik neist digiregistratuuri aegu ei pane, küll aga informeeritakse oma nimistut.

Siiski on perearstidegi vaktsineerimisvõimekus pigem leige: COVID-19 vaktsiine on tellinud Harjumaal 14, Jõgevamaal 2, Järvamaal 5, Lääne-Virumaal 2, Põlvamaal 3, Pärnumaal 5, Raplamaal 2, Tartumaal 3, Viljandimaal 4, Võrumaal 4 ja Hiiumaal 1 perearst.

Otsa aga lisas, et jätkuvalt toimub ja tuleb pidevalt juurde eelregistreerimiseta vaktsineerimise võimalusi, mis on kõik kirjas siin: https://vaktsineeri.ee/covid-19/lahen-vaktsineerima/, infot saab ka telefonilt 1247. Vaktsineerimisvõimalused on avatud ka apteekides, kokku tuleb neid apteeke 45 apteeki, info lisandub jooksvalt siia: www.vaktsineeriapteegis.ee

„Järgmisel nädalal toimuvad ka nendes piirkondades, kus näeme vaktsineerimise kättesaadavusega kitsaskohti, kohtumised kohalike omavalitsuste ja kohalike tervishoiuteenuse osutajatega. Ikka selleks, et leida koostöös lahendused, mis arvestaksid kohalike eripärade ja oludega,” öeldi sotsiaalministeeriumist.