Pakti eesmärk on leevendada 11 miljardit dollarit maksva gaasitoru strateegilisi ohte, vahendab Reuters.

USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud Nord Stream 2 valmimist mitte takistada, vaid valis selle asemel kokkuleppe Saksamaaga, milles ähvardatakse Venemaad vastumeetmetega, kui viimane püüab kasutada gaasitoru Ukraina ja teiste riikide kahjustamiseks.

Ukrainat ei ole aga suudetud rahustada ja Kiiev teatas, et palub läbirääkimisi nii Euroopa Liidu kui ka Saksamaaga. Kokkuleppel on vastaseid ka USA-s ja Saksamaal.

Ühisavalduses öeldi, et Washington ja Berliin on ühtsed oma otsustavuses võtta Venemaa vastutusele agressiooni ja pahatahtliku tegevuse eest sanktsioonide ja muude vahendite kaudu.

Kui Venemaa püüab kasutada energiat relvana või panna toime muid agressiivseid tegusid Ukraina vastu, astub Saksamaa omalt poolt samme ja nõuab tegevust Euroopa Liidus, sealhulgas sanktsioone, et piirata Venemaa ekspordivõimekusi Euroopasse energiasektoris, öeldakse avalduses.

Milline Venemaa tegevus sellised sammud esile kutsub, ei täpsustatud. „Me eelistasime mitte anda Venemaale juhiseid selle kohta, kuidas nad saaksid vältida seda otsustavust vastulöök anda,” ütles USA välisministeeriumi anonüümseks jäänud ametnik ajakirjanikele. „Me püüame kindlasti võtta ka iga tulevase Saksamaa valitsuse vastutusele selles võetud kohustuste eest.”

Kokkuleppe järgi kasutab Saksamaa kogu oma mõjujõudu Vene-Ukraina gaasitransiidilepingu kümne aasta võrra pikendamise saavutamiseks.

Saksamaa panustab lisaks vähemalt 175 miljoni dollariga uude miljardi dollari suurusesse Ukraina rohefondi, mille eesmärk on suurendada Ukraina energiasõltumatust.

Ukraina saatis noodid Brüsselisse ja Berliini ning taotles konsultatsioone, teatas välisminister Dmõtro Kuleba Twitteris, lisades, et gaasitoru ähvardab Ukraina julgeolekut.

Kuleba tegi ka ühisavalduse Poola välisministri Zbigniew Rauga, milles lubati koostööd Nord Stream 2 vastu.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et ootab siirast ja elavat vestlust Bideniga torujuhtme üle, kui presidendid järgmisel kuul Washingtonis kohtuvad. Valge Maja tegi visiidi teatavaks eile, kuigi pressisekretär Jen Psaki ütles, et teate ajastus ei olnud seotud USA-Saksa kokkuleppega.

Enne kokkuleppe avaldamist rääkis Saksamaa liidukantsler Angela Merkel telefoni teel Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, teatas Saksamaa valitsus. Nord Stream 2 ja gaasitransiit läbi Ukraina olid teadete kohaselt kõne all.

Saksamaa välisminister Heiko Maas teatas Twitteris, et on kergendatud, et on leitud konstruktiivne lahendus.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles, et Venemaa sanktsioonidega ähvardamine ei ole vastuvõetav.

USA vabariiklasest senaator Ted Cruz teatas, et kokkulepe on geopoliitiline võit Putni jaoks ning katastroof USA ja tema liitlaste jaoks.

Demokraadist senaator Jeanne Shaheen ei usu, et kokkulepe leevendab gaasitoru mõju, mis toetab Kremlit pahatahtliku mõju avaldamisel Ida-Euroopas.

Saksamaal nimetasid rohelised kokkulepet valusaks tagasilöögiks kliimakaitsele, mis on kasulik Putinile ja nõrgestab Ukrainat.