Kuigi tegemist on riigikogu suuruselt teise fraktsiooni juhiga, pealegi veel valitsuskoalitsioonis osaleva saadikurühma juhiga, on Reps olnud meedia jaoks kui kuuvarjutus ka kõikvõimalike muude poliitiliste teemade puhul juba alates veebruarist. Siis muutus tema suhtes toimunud väärteomenetlus kriminaalmenetluseks.

Õigupoolest olevat isegi erakonnakaaslastel eile tema tabamisega tükk tegemist olnud. Vältimatu vestluse pidamiseks pidi erakonna endisele aseesimehele, varasemale presidendikandidaadile ja mitmekordsele ministrile lausa füüsiliselt ukse taha minema, ütlesid Delfile kaks allikat.

Keskerakonna juhatusse kuuluv Jaak Aab ütles Delfile, et kõigepealt peaks Mailis Reps enda seisukoha edasisega seoses teatavaks tegema. "Kui ta seda ei tee, eks siis peab juhatus otsustama," ütles Aab. Ta ei soovinud täpsustada, kas Reps peaks lahkuma Keskerakonna fraktsiooni juhi kohalt ega täpsustanud ka laiemalt, milline peaks olukorra tagajärg olema.

Sünnipäevalapse pidulaua kattis maksumaksja

13. jaanuaril 2020 pidas Mailis Reps restoranis Mon Repos sünnipäeva. Suurema osa mainekas restoranis toimunud õhtuveetmise külalistest moodustasid keskerakondlased nii partei riigikogu fraktsioonist kui ka erakonna juhatusest.

Haridus- ja teadusministeeriumis asjaga seotud inimestega ühendust võtta püüdes algab ringmäng, kus eksminister Reps ise ei võta toru, peatselt ametist lahkuv kantsler Mart Laidmets suunab Delfi küsimuse kommunikatsiooniosakonda ning nemad omakorda delegeerisid teema üldse majast välja. Ministeeriumi kommunikatsioonijuht Tarmu Kurm: "Kuivõrd tegemist on kriminaalmenetluse tarbeks väljastatud andmetega, ei saa me seda infot väljastada."

Nii pole võimalik saada teada vastuseid järgmistele küsimustele:

  • Millised ministeeriumi töötajad peale Repsi sündmuse korraldamises osalesid?
  • Kes ministeeriumis arve heaks kiitis?
  • Kui palju õhtusöök maksis?