Cummingsi sõnul tahtis Johnson lasta pigem koroonaviirusel läbi riigi pühkida kui hävitada majanduse, vahendab BBC News.

Cummings andis BBC-le oma esimese eraldi teleintervjuu kogu oma poliitilise karjääri jooksul.

Downing Street teatas vastuseks, et peaminister astus kogu pandeemia jooksul vajalikke samme elude ja elatise kaitseks, juhindudes parimatest teaduslikest nõuannetest.

Lisaks sellele ütles pressiesindaja, et valitsus hoidis kolme üleriikliku lukustamisseisukorraga ära tervishoiusüsteemi ülekoormamise.

Cummings ütles intervjuus ka seda, et pandeemia alguses eelmisel aastal tahtis Johnson jätkata iganädalasi näost näkku kohtumisi kuninganna Elizabeth II-ga, aga Cummings hoiatas enese sõnul Johnsonit, et kuninganna võib surra, kui koroonaviirusega nakatub.

Koroonaviiruse juhtumite arv langes Suurbritannias eelmisel suvel, aga see hakkas sügise alguses taas järsult kasvama, mis tekitas valitsuses debati vajalike meetmete üle.

Cummings ütles BBC-le, et Suurbritannia peamine teaduslik nõuandja Sir Patrick Vallance ja Inglismaa peameditsiiniametnik professor Chris Whitty nõudsid karmimaid piiranguid alates septembri keskpaigast.

Cummingsi sõnul ütles Johnson: „Ei, ei, ei, ei, ei, ma ei tee seda.”

Peaminister lasi osal meediast ja Konservatiivsel Parteil kisada piirangute lisamise vastu ning viitas alati ajalehele Daily Telegraph, millele oli varem arvamusartikli kirjutanud, kui „oma tõelisele ülemusele”, rääkis Cummings.

13. oktoobril, kui päevane surmajuhtumite arv koroonaviiruse tõttu oli kasvanud üle saja, nõudis leiboristide juht Sir Keir Starmer kahe- kuni kolmenädalast sulgemisseisukorda, aga valitsus otsustas seda mitte kehtestada.

15. oktoobril kirjutas Johnson WhatsAppis, et surijate mediaanvanus on meeste puhul 81-82 ja naiste puhul 85 aastat. „See on üle oodatava eluea. Nii et saa covid ja ela kauem,” kirjutas Johnson väidetavalt. „Vaevalt keegi alla 60 läheb haiglasse... ja neist praktiliselt kõik jäävad ellu. Ja ma ei usu enam kogu seda NHS-i (Suurbritannia tervishoiuteenistus – toim) ülekoormatuse värki. Rahvas, ma arvan, et me peame ümber kalibreerima... Selles riigis on maksimaalselt 3 miljonit üle 80-aastast. See näitab, et me ei lähe välja üleriiklikule sulgemisele.”

Johnson kuulutas neljanädalase sulgemise Inglismaal välja siiski 31. oktoobril, teatades, et seda on vaja NHS-i kaitsmiseks, sest arvud näitasid, et surmade arv võib kasvada mitme tuhandeni päevas, kui ei hakata karmilt tegutsema.

Pandeemia algusele tagasi vaadates ütles Cummings, et sekkus, et hoida ära Johnsoni ja tollal 93-aastase kuninganna iganädalaste kohtumiste jätkumine.

Cummings väitis, et mullu 18. märtsil ütles Johnson: „Ma kavatsen kuningannaga kohtuda... Ma teen seda igal kolmapäeval. Neetud. Ma kavatsen minna ja temaga kohtuda.”

„Selles kontoris on inimesi, kes on isolatsioonis. Teil võib olla koroonaviirus. Minul võib olla koroonaviirus. Te ei saa minna kuningannaga kohtuma. Mis siis, kui te lähete temaga kohtuma ja annate kuningannale koroonaviiruse? On selge, et te ei saa minna. Kui te annate talle koroonaviiruse ja ta sureb, mida te siis teete? Te ei saa seda teha. See on täiesti hullumeelne,” ütles Cummings enese sõnul Johnsonile.

„Ja peaminister ütles, ta ei olnud põhimõtteliselt seda läbi mõelnud: „Jah, ma ei saa minna,”” rääkis Cummings.

Downing Street eitas sellise juhtumi aset leidmist ja Buckinghami palee keeldus kommentaarist.